Министерството на земеделието и храните в Китай публикува 5-годишен план за повишаване на качеството на селскостопанската продукция, включително мерки за проследяване на продукти като ябълки, чай и свинско месо от производителя до крайния потребител, съобщава meatinfo.ru.

130,7 млрд. евро е стойността на изнесените храни и селскостопански продукти от ЕС за 2016 г.

Съгласно плана на Министерството, който бе обнародван в понеделник, над 97% от основните селскостопански продукти ще бъдат тествани за качество в продължение на следващите 5 години.

През 2015 г. 96,1% от зеленчуците, 99,4% от домашните птици и домашните животни, както и 95,5% от морските продукти са минали през обичайните проверки за качество, се казва в съобщение на Министерството.



Властите искат да ускорят разработването на платформа, която ще проследява селскостопанските продукти до региона и предприятието, в което са произведени.

Проследяващата платформа в самото начало ще бъде внедрена в по-развитите райони, в които се произвеждат сурово мляко и палтус.

Правителството ще поощрява неправителствените организации, които се занимават с контролиране на качеството на селскостопанската продукция с помощта на механизъм, който поощрява създаването на система за информиране за нарушения.



Още през декември миналата година Чен Сяохуа, заместник-министър на земеделието и храните, заяви на пресконференция, че проследяващата платформа вече е била тествана пробно в някои райони.

Той добави, че висшият законодателен орган в момента разглежда вариант на Закона за качеството и безопасността на селскостопанската продукция, в който, както се очаква, ще бъдат включени точки, касаещи осигуряването на възможност за проследяване на селскостопанските продукти.

Министерството съобщава още, че все още са налице познатите проблеми, свързани със следи от пестициди и замърсяването на околната среда в местата, където се произвеждат храните.

В официалното съобщение се казва още, че съвременните потребители искат да консумират качествени, безопасни и пипателни продукти.



Китай също така планира стартирането на кампания за овладяване на болестите по домашните селскостопански животни и птици, като част от плана за борба със замърсяването в селските райони.

Прекалената употреба на торове в земеделието, както и при отглеждането на плодове и зеленчуци, също ще бъдат част от новата програма за контрол на качеството, подчертава Хан Чанфу, министър на земеделието и храните в Китай.

По думите му правителството цели да се повиши употребата на органични торове.

За последните 5 години Министерството е въвело 4 140 стандарта по отношение на следите от пестициди в селскостопанските продукти и още 1 584 норми по отношение на следите от ветеринарни лекарства в продуктите от животновъдство и птицевъдство.