Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Компост от оризови трици и слама

Изгарянето на такива отпадни продукти вреди на околната среда

Компост от оризови трици и слама
Автор: Фермер.БГ

Ирански учени работят над създаването на технология за получаване на компост от оризови трици и слама. Използването на тези отпадни продукти ще позволи на фермерите да се откажат от екологично вредното горене, пише Fertilizer Daily.

Напоителни системи: Няма рязко увеличение в цената на водата

Всяка година в Иран се произвеждат до 5 млн. тона оризови трици и слама. По-голямата част от тях се изгаря. Тази практика е една от най-вредните за околната среда.

За да решат проблема, от 2007 г. насам в страната е стартирана програма за провеждането на комплексно производство на обогатен компост от хранителни и градски отпадъци. Проектът е под ръководството на Иранския научно-изследователски институт по биотехнологии в селското стопанство.

Преработката на селскостопанските и градските отпадъци в компост представлява един от най-екологично чистите методи за утилизация.

Технологията на създаване на обогатен биокомпост от градски отпадъци вече е разработена и предложена на град Исфахан. Тя позволява да се произвеждал материал в рамките на период от един до шест месеца, като крайният продукт е с доста високо качество.

Компостът отговаря на националните и международните стандарти, не съдържа никакви инфекции за хората и растенията и не мирише лошо, казва експертът Голамреза Салехи Йозани.

По-рано в института беше създадена технология за производство на обогатен компост от отпадъци от производството на захарна тръстика.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Завод за компост за 10 млн. ​лева ​отваря врати в Карнобат
 
Млад и перспективен екип в полза на земеделието
21.08.2017 | 1953 прочитания
Млад и перспективен екип в полза на земеделието
Петима агроном-консултанти на Агрополихим АД ще работят усилено за внедряване на иновативни технологии за прецизно торене без загуби

Отглеждате ли някоя от посочените билки?

интервю
Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури Милтенова: Трябва да има еднакъв процент подпомагане за всички култури

Така всеки ще прецени какво да произвежда според пазара, възможностите, работната ръка, напояването, смята председателя на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) Мариана Милтенова

news