Рекордно високите температури от над 40 градуса бяха съпроводени от бури, градушки и проливни дъждове в почти цялата страна. Как времето се отрази на земеделските производители от различните сектори? 
 
 
Снощните бури и градушки пропуснаха житницата на България.
 
„При нас няма дъжд, надяваме се и да ни пропусне. Като цяло жътвата в Добруджа сега ще започне. На места, в отделни полета в крайморските общини, жътвата започна. Очакваме добра реколта и добиви. Да се надяваме единствено, че лошото време няма да направи поражения. В момента тук е облачно, подухва вятър, но е 25 градуса. Днес се каним да излезем и да пробваме какво е положението, да се надяваме, че ще се разминем с градушката“, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и зам.-председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов за Фермер.БГ.
 
 
Равносметка след драматичната промяна на времето все още не може да се прави, коментират от Добруджанския овощарски съюз .
 
„В областите Русе и Силистра имаше много дъжд. До момента са паднали около 16-17 литра/кв.м, като очакванията са да стигнат до 35 литра/кв.м. Ако съдим по прогнозата за времето, довечера се очаква да падне големият дъжд. При всички положения ще има поражения. Очакваме много добра реколта, стига да няма градушки. Загубите ще станат ясни утре“, обясни Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз.
 
Все още не е ясно и дали силният дъжд е причинил поражения по лозите.
 
„Тази нощ валя силен дъжд, имаше и градушка на някои места, но все още не знаем какво е състоянието. Градушките винаги са проблем. Положително е това, че падат на много ограничена площ и дори и да има поражения, те са строго лимитирани, в рамките на някаква по-малка площ. От утре прогнозата е за слънце, а като цяло ние очакваме добра реколта“, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара в България Радослав Радев за Фермер.БГ.
 
В област Плевен пък са налице леки щети при зеленчуците.
 
„При нас снощи имаше градушка, но не беше толкова силна. Що се отнася до пораженията – да, имаме, но щетите са леки. Лошото време ще забави развитието на някои от културите, но за момента тяхното състояние е нормално и очакваме сравнително добра реколта“, обясни  Стоян Динов, зеленчукопроизводител от плевенското село Горни Дъбник. 
 
Очакванията са интензивните валежи, гръмотевичните бури и градушките да продължат  и днес, като да обхванат цялата страна.