Годишният бюджет на министерството на земеделието в Македония е около 150 млн. евро, което предвид размера на страната, е доста добра подкрепа за сектора. Това каза Бобан Илич, генерален секретар в работната група за Регионално развитие на Югоизточна Европа в интервю специално за Фермер.БГ.
 
 
Експертът вижда проблем другаде. 
 
„Според мен проблемът при развитието на селските райони е в това, че има прекалено много мерки“, сподели Илич.
 
Мерките в Македония, от които могат да се възползват бенефициентите, са много.
 
„Имаме национална програма, директни плащания и мерки, които обикновено са обвързани. При нас съществува още набор от мерки, може да се каже прекалено много, които са свързани с развитието на селските райони. Фермерите получават подкрепа и по САПАРД, подобна на България“, сподели още той.
 
По думите му най-големият проблем, пред който са изправени фермерите в Македония, е цената на селскостопанската продукция.
 
„Предполагам проблемите са  същите, подобно на България. Най-вече става дума за цената на селскостопанската продукция, като се има предвид вложенията на фермерите. Живеем в глобализиран свят, в същото време технологиите у нас са много назад от съвременните постижения. Липсват инвестиции. С настоящото производство ние не сме конкурентни“, каза още Бобан Илич.
 
Специалистът коментира, че Македония има половин милиард евро износ.
 
„Налице са продукти, които са добре познати в целия регион, например виното, производството на грозде или плодове. В този тип сектори нещата стоят доста добре. Македония има половин милиард евро износ. Страната продължава да е нетен вносител на селскостопанска продукция. Предполагам, че балансът е близо до нулата, като засега не е балансиран, за сметка на износа“, заключи Илич.
 
Очаквайте цялото интервю с видео във Фермер.БГ!