Колеги сигнализираха, че тази година една от мандрите, която работи с цяла Северозападна България няма да изкупува овчето ни мляко, защото вече са се презапасили с продукция. Това каза Катя Каваленова, животновъд от Врачанско, която отглежда 200 овце.
 
 
„Изобщо нямаме идея как ще си изкараме основния доход от млякото и по какъв начин ще декларираме задължителните 70 литра. Според мен Наредба 3 също изигра роля за текущата ситуация“, коментира още тя.
 
По думите й няма търсене и на агнета, а много от колегите й вече са започнали да продават животните си. 
 
 
Мандрата в Плевен не сключва договори с овцевъди и също не иска да изкупува продукцията им.
 
Иван Дановски, овцевъд от Плевенско, който отглежда 600 овце, каза:
 
„При нас проблемът с изкупуването също е налице. Мандрите не искат да работят с овче мляко, като не ни дадоха конкретна причина защо. От 10 години съм в този бранш и това ми се случва за първи път. Моето обяснение е, че просто и те нямат пазар, обясни той и допълни, че и при него проблемът с доказването на литражите остава. 
 
[news]
 
Във Великотърновско все още се намира мандра, която да изкупува овчето мляко, но на цена от 1.20 лв./литър. Това съобщи Михаил Михайлов, животновъд от областта, който отглежда 250 овце.
 
„Това, което ние виждаме са само наредби, наредби и наредби, а уж сме приоритетен сектор. Българските животновъди биват ограничавани отвсякъде. Отделно Наредба 26 също е проблем за нас, защото единственото, което прави е да ни ограничи. От цял свят се внасят и купуват неща, но ние в България не може от София да отидем в Пловдив, например“, отбеляза той.
 
 
Членовете на Националната овцевъдна асоциация (НОА) вече обсъждат провеждането на срещи по области. 
 
„Наредба 3 вкара фермерите в една много остра зависимост с мандрите. Отделно рестрикциите по Наредба 26 доведоха до голям ущърб животновъдите. Ако поне тях ги нямаше фермерите щяха да могат свободно да пласират продукцията си или да я преработват. Предвид на това, че мандрите отказват да изкупуват продукцията на овцевъдите, смятаме за нужни ограничителните условия по наредба 26 трябва да отпаднат задължително“, отбеляза Симеон Караколев, съпредседател на НОА.