Не лавандулата е новият хит на пазара, а маточината. Все повече земеделци в Северна България се насочат към отглеждането на именно тази култура. Това каза Никола Младенов, земеделски производител от Левски пред Фермер.БГ.
 
 
„Много от земеделските производители в Северна България се насочиха към отглеждането на лавандула. Въпреки това има интерес към отглеждането на редица билки, като лайка, бял равнец, резене. Според мен маточината е новият хит на пазара на етерично-маслените култури“, обясни Младенов.
 
По думите му пазарът на маточина е голям. 
 
„Лавандулата си е от край време и въпреки че се гледа по-лесно от розата и маточината, сякаш билката взима превес в наши дни. Пазарът на маточина е като при всяка една от етерично-маслените култури. Търси се изключително в чужбина във фармацевтичния сектор, в сектора на козметиката и т.н“, разказа още той.
 
Освен това привлекателната изкупна цена на маслото от маточина допринася за големия интерес, смята земеделецът.
 
„От една година един килограм масло от лавандула за първо качество се търгува от 80 до 100 евро / кг. Цената на маслото от маточина достига до 4 000 лв. / кг. Като тук трябва да имаме предвид, че самата преработката отнема 2 часа, стига да имаш суровината“, сподели Никола Младенов.