Април се очертаваше да бъде един от двата най-наситени с плащания месеци, тъй като по индикативни данни бяха заложени за изплащане сумите по Схемата за зелени директни плащания, Преходната национална помощ за тютюна, Мярка 10, Мярка 11 и Мярка 214. Април е към края си, а пари все още – няма.
 
 
„Миналата година бяха кандидатствали 7000 оператори, тази година не знам дали всички са кандидатствали, но е факт, че всички чакаме, само пчеларите получиха парите си. Плащания не са постъпили към био растениевъдство и био животновъдство, като изключим местни редки породи животни, които са платени“, обясни Веселина Ралчева, член на УС на Българската асоциация биопродукти (БАБ) за Фермер.БГ.
 
 
По думите й няма точна индикация кога плащанията ще тръгнат по сметките на земеделците. 
 
„Още през месец февруари, на срещата на АЗПБ, Румен Порожанов обясни пред нас, че няма проблем мярка 10 и мярка 11 да бъдат платени още през февруари. След това новият изпълнителен директор на ДФЗ Живко Живков каза, че плащанията няма да се случат през февруари, но ще бъдат през май. Сега се чува, че ще платят зелените директни плащания“, каза Ралчева.
 
 
Веселина Ралчева изключи забавата в плащанията да е заради изплатените по-рано суми на овощари и зеленчукопроизводители.
 
„Не може да има никакво разумно обяснение. Предходни години сумите се изплащаха в края на декември. Повечето производители, които са получили плащания през декември 2015 г., вече година и половина по-късно нямат никакви субсидии. Най-малкото трябваше да се каже, за да си направим някакви разчети. При нас има много разходи, включително сертификацията на всички тече в момента. Хората не могат да се разплатят със сертифициращите организации, какво остава да говорим за пролетни семена. За мен това е някакво безумие. Моето усещане е, че просто, който отиде да протестира в София си получава плащанията“, заключи Ралчева.