Няколко са ключовите стъпки, благодарение на които вашето стопанство може да се превърне в модерна угоителна ферма, която да ви носи и печалба. 
 
Младен Радев е икономист и говедовъд, а в рамките на първият български форум за месодайно говедовъдство Стекспо 2017, който се организира и провежда от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), той представи своята стратегия за развитие на печеливш бизнес в България.
 
 
Стопанство му се намира между Добрич и Силистра. Започва да се занимава с говедовъдство преди години, но по-интензивното развитие на фермата му е през последните 7 години. В момента тя е с капацитет около 250 телета за угояване. 
 
Защо отглеждаме загуба?
 
Балансирано хранене
Всеки грам прираст е в резултат на точно прието количество на източници на енергия срещу точно количество източници на протеин. Това е формулата за производство на един грам месо, обясни Радев.
 
Той определели протеинът, като тухличките на организма. 
 
 
 
Ако искаме да животното да расте, му трябва протеин. Другите неща са по-скоро за метаболизма и самото преживяване на животните. Много е важен баланса, ако имаме повече енергия или повече протеин, загубите не са единствено икономически, но вредят и на самото животно.
 
Ценообразуване
В презентацията си говедовъдът представи два примера. Изводът, който изведе от тях е, че цената на живо тегло се влияе единствено от количеството и качеството на добито месо.
 
Ефективност
Преди 6-7 г. се опитвахме между отглеждане и угояване, дажбата ни за животно от 300 кг да е 2 кг сено. С годините като започнахме да се развиваме, видяхме, че заради балансираното хранене, ако добавим и слънчогледов шрот, картината се променя. Ако увеличим пък още царевицата и шрота, се получава все по-евтин прираст.
 
Вариантът с царевичен силаж, драстично променя нещата. Не може да променим нещо, ако не знаем откъде тръгваме. Ако не знаем къде сме, няма какво да правим. По цял свят печалбата е резултат от точно определени действия, подчинени на едни и същи принципи, заключи Радев.