Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Млекопроизводител: Българите не са свикнали с истинските продукти

Фермер.БГ разговаря с Йордан Димитров-Адама за имитиращите продукти, затварянето на кръга, проблемите на пазара и в овцевъдството като цяло

Млекопроизводител: Българите не са свикнали с истинските продукти
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Пазарът на мляко и млечни продукти е малко труден, защото хората не са свикнали с истинските продукти и много от тях са наплашени от различни имитиращи продукти, химии и т.н. Всеки пита това имитиращ продукт ли е? Това разказа пред Фермер.БГ Йордан Димиров-Адама. Той отглежда 350 животни в град Твърдица, Слинвенско. С животновъдство се занимава от 10 години, а от 3 години е собственик на малка преработвателна фабрика за производство на кашкавал и кисело мляко.
 
 
- Г-н Димитров, регистриран ли сте по Наредба 26. И ако да, смятате ли, че това е ключът към успешното животновъдство и като цяло пробиване на пазара?
Регистрирани сме по Наредба 26 и наистина това е пътят, но намирането на пазар е много трудно. Трудно е и при наличието на големите вериги и имитиращите продукти. Народът не разполага с много средства, а при наличие на имитиращ продукт от 3 лв. и сирене от 12 лв., и дори и да им се яде по-хубавото, избират по-евтиното. 
 
 
- Вие как оцелявате на пазара?
Ако трябва да оцеляваме само от пазара, ще ни е малко трудно. Има и субсидии, има и продажба на агнета. Общо от всичко събрано оцеляваме, но ако чакаме само от сиренето, ще ни бъде трудно да оцелеем. Въпреки всичко това е пътят и натам трябва да се насочи всеки – да си преработваме стоката и да показваме на българския народ, че не всичко е имитиращ продукт. Има си нужните качества, които нашите прадеди са произвеждали и яли. 
 
- Казвате, че не разчитате изцяло на пазара, колко са важни субсидиите и има ли забавяне в изплащането при Вас?
Забавяния има, но като цяло не толкова забавянията, колкото са покриване на разни критерии каквито са за млякото и за пасищата. Пасищата ги почистваме редовно, но проблемът там е, че когато трябва да се заплати, то трябва да е есента. Някои от растенията, които трябва да чистим, през късна есен животните ги пасат и е безсмислено да изчистваме това, което трябва да остане за есента.
 
- Кои са наболелите проблеми в овцевъдството според Вас?
Зависи от районите, но пасищата са голям проблем. Няма работна ръка, няма хора, които да работят в сектора, а ако има, са нискообразовани – днес ги има, утре ги няма и се налага почти семейно да си гледаме животните. Имаме работници, но е трудно. Мисля, че ще започнат да се гледат повече оборно животни и много малко пасищно или поне в нашият район е така. Първо, заради липсата на работна ръка и, второ, заради пасищата. 
 
- Как виждате българското селско стопанство след 10 години?
Всичко зависи от развитието на ЕС, всичко зависи дали ще просъществува, дали ние ще излезем на реалния пазар в Европа като европейци и като производители. 
 
- Трябва ли да останат директните плащания след 2020?
Няма друга схема, която е подадена освен директните плащания и обвързаната подкрепа. Трябва да остане, специално за овцевъдството почти няма млади хора, които да ги заинтригува. Отрасълът не е много напреднал, но ако няма субсидии, съвсем ще умре и ще изчезне. Всичко зависи от пазара – ако няма внос от държави, големите вериги замразяват, вкарват, изкарват и някак българинът се страхува от продукцията, която купува и потърпевшите сме ние - производителите. 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Мандра: Тази година цената на овчето мляко се срина
 
1648 са подадените заявления за плащане по Пчеларската програма
18.08.2017 | 1813 прочитания
1648 са подадените заявления за плащане по Пчеларската програма
ДФЗ ще преведе финансовата помощ след приключване на задължителните административни проверки, на внесените от пчеларите документи

Имате ли буферни ивици в стопанството си?

интервю
Работна ръка от чужбина – все по-привлекателна за малинопроизводителите Работна ръка от чужбина – все по-привлекателна за малинопроизводителите

Фермер.БГ разговаря с Божидар Петков за напояването, застраховането, загубите от градушката и работната ръка

news