Цената на млечните продукти ще се повишава. Това прогнозира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.
 
 
„Секторът е много труден, все по-малко хора искат да работят в него, не само у нас, но и в цяла Европа. Печалбата по веригата от фермата до търговския щанд се разпределя неравномерно. По-голямата част от нея остава в търговците, което не стимулира хората да се насочват към този бизнес“, обясни той. 
 
Председателят на асоциацията добави, че печалбата на фермера е средно 13% от цената на литър мляко, преработвателят взима между 2-5%, останалото остава в търговеца. В същото време инвестициите в едно преработвателно предприятие са несравнимо по-големи от тези в един търговски обект, това е т. нар. отрицателна ценова симетрия.
 
„Нека хората да купуват качествени продукти. Те са по-скъпи, но не увреждат здравето, докато в евтините сирена и кашкавали се ползват съставки, които са недопустими. Няма как килограм сирене да струва 6 лв., като е известно, че се получава от 7 литра краве мляко, а то струва по 1 лев за литъра“, допълни той.
 
Според него рецептурата е ясно и всеки грамотен човек би могъл сам да направи сметката колко трябва да струва килограм сирене и кашкавал. Производството и добивът на мляко в България е около 1 млн. литра годишно. Декларираното за 2016 г. е около 520-530 хил. тона. Това ще рече, че около 45% от производството е в сивия сектор.