През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйца за страната се задържат на нивата от предходната седмица, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ).
 
Цените на едро на яйца с размер М на тържищата в страната варират от 0,17 лв./бр. в Хасково до 0,23 лв./бр. в Ловеч и Смолян. В сравнение с предходната седмица, в областите Благоевград, Варна, Плевен и София продуктът поевтинява с 0,01 лв./бр., докато в Кърджали и Ямбол – поскъпва, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр. Тези отклонения не се отразяват на средната цена за страната и тя се запазва на ниво от 0,21 лв./бр.  
 
В големите търговски вериги (ГТВ) яйцата с размер М се предлагат на цени от 0,23 лв./бр. до 0,26 лв./бр. При липса на седмични изменения по области, средната цена за страната на яйцата с размер М в тези обекти остава 0,25 лв./бр. 
 
По области, цените на яйцата с размер L в ГТВ са в диапазона от 0,27 лв./бр. в Перник, до 0,30 лв./бр. във Велико Търново, Габрово, Плевен, Разград, Русе и Търговище. Промяна на цените на седмична база се отчита в три области – повишение с 0,01 лв./бр. във Видин, Враца и Монтана, което не се отразява на средната стойност за страната и тя се задържа на ниво от 0,29 лв./бр. 
 
През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в другите търговски обекти (ДТО) остават 0,23 лв./бр. за размер M и 0,25 лв./бр. за размер L.