Заварихме забавяне на действия от всички дирекции, които са свързани с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Има обаче коренна промяна в действията и работата на директорите на тези дирекции, след разговорите с тях. Това каза служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков в отговор на въпрос , зададен от Фермер.БГ, във връзка с негово изказване в медиите, че дирекцията за развитие на селските райони, ръководена от Антон Аспарухов, е отговорна за изчерпването на средствата по мярка 10 и 11. 
 
 
След вчерашното си изказване, днес министър Бозуков отрече Дирекцията за развитие на селските райони да е причината за забавянето на директните плащания от Кампания 2016.
 
По време на пресконференцията в МЗХ стана ясно още, че сумата, която трябва да се намери до 2020 г. по двете мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) не е 300 млн. евро, а 90 млн. Като с тези 300 млн. евро е визирана цялата сума до 2020 г.
 
 
„В момента работят екипите в МЗХ и в ДФЗ-РА по този въпрос, а именно как да се намери възможност за набиране на средствата. Това е доста сложен проблем, защото те трябва да се вземат от едни и да се дадат на други и това означава, че ще се засегнат нечии интереси, което ще предизвика недоволство. Също така е възможно ЕК да не одобри тези действия и ние да подлежим на санкции. Затова много внимателно разглеждаме нещата и мисля, че ще намерим решение на проблема“, обясни Бозуков.
 
По думите на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков предстои сформиране на втора работна група с бенефициенти и браншови организации, във връзка с мярка 10 и 11.
 
„Миналият четвъртък се бяхме събрали на работна група, на която присъстваха голям брой браншови организации. Те поставиха въпроса и изразиха съгласие, че трябва да се работи в насока да съберем необходимите средства и да изпълним ангажимента по мярка 10 и 11 до края на периода. Възможно е да увеличим контролите и да смъкнем ставките по различните схеми, за да може в крайна сметка да се изпълни желанието им, да си поемат ангажимента и да го изпълнят“, каза той.