Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Николай Алексиев: Директните плащания трябва да се обвържат с производството

Накъде отива българското земеделие, свършиха ли златните години в зърнопроизводството и какво ни чака след 2020 г., коментира Николай Алексиев пред Фермер.БГ

Николай Алексиев: Директните плащания трябва да се обвържат с производството
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Снимки aleksievi.com
Фирма „Братя Алексиеви“ е основана през 2000 г. от потомствените земеделци и братя Алекси и Генчо Алексиеви. По техните стъпки вървят и синовете на Алекси - Иван и Николай. Фамилията обработва 31 000 дка земя в землищата на селата Красен, Изворово, Росица, Росен, Житен, Добрин, Благовец, Житен, Сноп, Градини и Краище.  
Основните култури, които фамилията отглежда са пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Изградена е модерна база с високотехнологичен машинен парк. 
С производството се занимава Николай Алексиев, с който разговаряме за субсидиите, проблемите с очертаването на слоя и каква реколта се чака тази година. 
 
- Какво спечели българското земеделие за 10 години в ЕС?
- Спечели много програми, които помогнаха на българското земеделие. Ние имаме осем проекта по европейски програми. Много машини се накупиха, построиха се преработвателни и прекупвателни предприятия, работилници, складови бази. Това всичко е благодарение на европейското финансиране.
 
Другото, което българското земеделие спечели е, че навлязоха доста нови технологии, нови семена, торове. Общо взето, обменът на стоки, както е замислен в ЕС, се пренесе и в България. Това са ползите, но има и негативи. Те са за сектори като „Овощарство“ и „Зеленчукопроизводство“.
 
Тези отрасли не можаха да се развият и да станат конкурентни на европейския пазар. При нас в зърнопроизводството нещата са доста по-добре, в сравнение с овощарството и зеленчукопроизводството. Там липсва и преработвателна промишленост, което е много важно за такова производство. Има някакво преработване на продукция, но не е така, както трябва да бъде в една нормална държава. 
 
 
- Вярно ли е, че са свършили златните години на зърнопроизводството? 
- Ние с всяка година отбелязваме някакъв напредък. Не съм разбрал, че свършват златните години на зърнопроизводството. Получава се цикличност в цените на пазарите – ту се търси някаква стока, после пък се случва абсолютен застой на пазара…
 
Говори се за свръхпроизводство на зърно в ЕС и може би оттам се правят такива изводи. По-скоро ще се претърпи катаклизъм, когато свърши субсидирането, както се говори за през 2020 г.
 
Тогава може би ще претърпим сътресения, но се надявам все пак всичко да е наред. Хората се научиха да работят както трябва, вече има доста фирми, които предлагат торове, семена, препарати, консултират на място. Мисля, че земеделието ни се развива.
 
- Каква трябва да е новата ОСП?
- Директните плащания трябва да се обвържат с производството. Плащанията на площ не се разпределят правилно. Трябва да се обвържат с произведената продукция и с нейното качество. За мен така е най-справедливо. 
 
- Т.е. според Вас трябва да има субсидии?
- Да, поне още няколко години. 
 
- Има мнение, че по този начин се изкривява бизнеса.
- Може би се има предвид, че част от субсидиите отиват в собствениците на земя под формата на аренда. Това е вярно наистина, но сами си го поставяме като проблем. 
 
 
- Как върви пролетната кампания във Вашия район?
- Колегите започнаха вече да сеят, но ние сме в изчакване, защото е доста студено. Сутрин е около 0 или минус 1 -2 градуса, а през деня става топло и такива амплитуди не са благоприятни за растенията,  за тях е голям стрес. Насяхме 1000 дка и спряхме засега. 
 
- Очаквате ли добра реколта тази година?
- Април месец не е валяло въобще. Сега казват, че на Великден ще вали. Дано стане така. Иначе есенниците имат потенциал.  Досега не сме имали толкова много сняг през зимата и засега есенниците са добре.  Ако има дъжд, ще е добра реколтата. 
 
- Застраховате ли продукцията си?
- Основно рапица и малко пшеница. Мисля, че компаниите са гъвкави. Ние застраховаме от доста време, за нас условията са добри, стига да ги договориш от самото начало. 
 
- Имате ли проблеми с очертаването на слоя?
- На 20 април ще се сблъскам с тази работа, тогава ми е датата. Всяка година има някаква аномалия. Миналата също имаше проблеми – едно и също е всяка година – софтуера, програмата, правното основание и т.н. Не е имало година всичко да мине гладко и както трябва. 
 
- А ако това ставаше онлайн?
- Със сигурност ще е по-добре. Най-малкото ще може да се прави в свободно време, да не се ангажираш с конкретни дни и да си губиш времето в чакане.
 
Като се отиде там, освен всичко друго, много компютри са навързани на един сървър, и ако се включи някоя голяма фирма от Разград, примерно, и очертава много,това натоварва сървърите. Тогава компютрите в Генерал Тошево започват да забиват и започва чакането. Това е проблем. Или става много бавно, или изобщо не става. 
 
 
- Какви марки машини използвате в стопанството си?
- Прибиращата техника е само CLAAS. Имаме 6 големи комбайна. Големите трактори са John Deere – те са пет – от 260 до 370 к.с. Сеялката за есенниците е Vaderstad, сеялката за пролетниците е Amazone. Торачките също са Amazone. Малките трактори са по-разноцветни – New Holland, Case IH, и „Беларус“. 
 
- С какви семена работите?
- Най-много ни е пшеницата. Тя е на Limagrain. Рапицата основно е „Рапул“, има и Limagrain. При пролетниците – слънчогледа и царевицата ни са основно Pioneer.
За растителна защита използваме  Bayer, „Адама груп“. Някои продукти ги предпочитаме заради цената, други заради качеството. Нямаме конкретна фирма, от която да взимаме всичко. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Божидар Митов: Зърнопроизводството ще се промени много
 
Шест изключителни премиерни машини дебютираха на щанда на Фиамма
26.05.2017 | 5094 прочитания
Шест изключителни премиерни машини дебютираха на щанда на Фиамма
На щанда на компанията на БАТА Агро настоящите и бъдещи клиенти имаха възможността да се запознаят с машините отблизо

Ще кандидатствате ли по предстоящия прием на подмярка 4.2?

интервю
Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики

Бека Гонашвили, президент на Асоциацията на овцевъдите в Грузия коментира проблемите в сектора, почерпения опит от България и новата ОСП, в интервю за Фермер.БГ