Резултатите от ново изследване с животни, разглеждащо наличието на здравословни рискове при употребата на глифозат, ще бъде публикувано съвсем скоро. Очаква се то да повлияе на решението на ЕС, което трябва да бъде взето до края на 2017 г., съобщава agropages.com.

Експерти: Глифозатът не е канцерогенен

През последните месеци ефектът от глифозата бе обект на ред изследвания в САЩ и провокира отлагане на решението на Европа дали употребата му да бъде забранена, или да получи лиценз за продажба.

Италианският учен Фиорела Белподжи твърди, че при експериментални плъхове, изложени на ниво на хербициди, еквивалентно на позволеното при хора, не се наблюдава странична реакция.



Третираните животни не се различават от тези, които не са били изложени на определеното ниво хербициди, допълва Белподжи, която е директор на Изследователския център „Цезаре Малтони“ в Института „Рамацини“ в Италия.

Тя уточнява, че засега данните дават малко информация, тъй като анализът на ключовите параметри е в ход и тепърва се очакват резултатите от него.

Сред параметрите са всякакви генетични промени, както и потенциални токсични ефекти, свързани с плодовитостта – сперма, развитие на ембриона, развитие на потомството и др.