Няма фипронил в птичето месо у нас. Това е заключението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) след като, с цел гарантиране на безопасността на храните, предлагани на пазара и във връзка със засиления официален контрол по отношение на разпространението на продукти, замърсени с фипронил, агенцията направи лабораторно изпитване на месото от птици в страната. 
 
 
Взети са проби от четирите най – големи производители на този вид месо у нас.  Изследвано е било както месо от пилета бройлерно производство, така и месо от кокошки носачки.
 
Пробите са били изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория и резултатите показаха, че в нито една от четирите проби не е открито съдържание на фипронил в месо.
 
БАБХ продължава и засиленият мониторинг над яйца и яйчни продукти, както произведени у нас, така и търгувани в рамките на свободния европейски пазар.
 
 
От началото на октомври до края на 2017-та година от всички ферми и пакетиращи центрове ежемесечно ще бъдат вземани проби за лабораторен анализ, както за целите на самоконтрола, така и за целите на официалния контрол.
 
БАБХ извършва и засилен контрол в животновъдните обекти по отношение използваните препарати за дезинсекция на птиците и правилната им употреба.