Имаме над 70% загуби от градушките преди седмица, а може би и по-големи. Агрономите все още обхождат и отчитат щетите по дърветата. Това каза за Фермер.БГ овощарят Цветан Цеков, който отглежда 700 декара биоябълки край Ботевград.
 
 
Той разказа, че в село Радотина, където се намира стопанството му, миналата седмица за една нощ са паднали три градушки. Въпреки че всичките масиви са обезпечени с конструкция и мрежи, не са издържали тежестта на града и са се отворили, а щетите са огромни.
 
„Ще ни трябват поне две години, за да можем да компенсираме загубите, а това ни връща страшно много назад. Проблемът е огромен, изключително сериозен и със сигурност ще рефлектира върху цените, а и върху дефицита на тази стока. Съответно пак ще има много внос“, обясни Цеков. 
 
Той добави, че не застрахова продукцията си, защото този тип застраховки са морално остарели, не работят и е много трудно, почти невъзможно да се оправиш със застрахователите.
 
 
„Те са активни, само когато трябва да се взимат застрахователните премии, имам достатъчно опит, за да не го правя. Просто е безсмислено, хвърлят се пари на вятъра. Още повече, че те не поемат студове, мразове, слани. Техните застраховки започват май месец и така се прескача много съществен период, специално при плодовете и зеленчуци", допълни овощарят.
 
Цеков разказа, че голям процент от продукцията си реализира в чужбина - Германия, от 40 години продава ябълки на директния пазар там. 
 
„Пазарът навън е с между 50 и 80 процента по-високи стойности от нашия. Пазарът е неограничен, стига да отговаряш на всичките изисквания и да имаш логистиката и съответните сертификати за износ", обясни Цеков.