Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Опростяване и модернизация са ключовите думи в новата ОСП

ЕК ще се стреми към увеличаване на конкурентоспособността и насърчаване на заетостта в селското стопанство

Опростяване и модернизация са ключовите думи в новата ОСП
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Десетата годишнина е една възможност да оценим как се е отразило членството на България в Европейския съюз (ЕС). Безспорно е, че Общата селскостопанска политика (ОСП) е крайгълъен камък на европейския проект от самото му създаване. Тя е променяна няколко пъти, за да отговаря на непрекъснато променящата се реалност.
 
 
Това заяви Бойко Благоев, ръководител „Информация и комуникация“ към Постоянното представителство на Европейската комисия (EК) в България по време на дебата „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който се проведе в Пловдив и беше организиран от Института за агростратегии и иновации и фондация ИнтелиАгро.
 
„Значителното намаляване на цените на селскостопанските стоки и увеличаването на пазарната несигурност, което продължава и в момента, доведоха до това, че ЕК започна дейност по модернизацията и опростяването на ОСП с един мащабен процес на консултации“, каза Благоев.
 
По думите му по този начин ще се позволи да се увеличат и полезните взаимодействия с 10-те приоритета на Жан-Клод Юнкер, както и целите за устойчиво развитие.
 
 
Според ЕК е необходимо да се изградят връзки между ОСП и много други политики на ЕС, защото тя няма как да бъде сама за себе си. В този процес трябва да се прояви амбиция, счита Благоев. 
 
Модернизация и опростяване 
 
Модернизацията на ОСП ще включва промяната на посоката, с цел насърчаване на знанията и иновациите в земеделския сектор и селските райони. 
 
„Трябва да се справим със съществуващите пропуски в знанието. Да насърчим научно-изследователската и развойна дейност. Да се противопоставим на липсата на инвестиции, а също така да постигнем по-добро използване на интелигентни подходи и инструменти“, заяви Благоев. 
 
Според разчетите на ЕК опростяването ще включва подобряване на управлението, намаляване на административната тежест, като се използват нови технологични промени и се въведат ефективни от гледна точка на разходите инструменти. Също така ще има и по-голямо съсредоточаване върху резултатите. 
 
„На този етап се забелязват три общи приоритета за действие“, отбеляза Благоев.
 
Първият е насърчаване на интелигентен и устойчив селскостопански сектор. Това трябва да стане чрез подпомагане на устойчивостта на земеделските доходи, увеличаване на конкурентоспособността и подобряване на позицията на фермерите във веригата на стойността. 
 
 
Вторият приоритет е подобряване на екологичната и климатичната устойчивост, в отговор на необходимостта от засилване на действията срещу измененията на климата. Това ще стане чрез насърчаване на устойчивото управление на природните ресурси и опазване на природата. 
 
По думите на Благоев третият приоритет е укрепване на социално-икономическата структура в селските райони, като в това число се включва и обновяване на поколенията. 
 
„Налице е необходимост от насърчаване на заетостта и растежа в селските райони, а също така и подобряване на достъпа до инфраструктурите и някои услуги, както и намаляване на териториалните несъответствия“, обясни Благоев.  
 
На 7 юли ще се представят резултатите от допитването, което беше проведено от Еврокомисията сред всички държави-членки. Самото съобщение на ЕК до Съвета на министрите и Европейския парламент относно модернизацията и опростяването на ОСП ще бъде представено до края на годината. В него ще бъдат събрани всички доказателства по изпълнението на ОСП до този момент.
 
Ще бъдат посочени изводите, поуките от реформата от 2013 г. и ще бъде посочена и важната оценка за това, къде има нужда от модернизация и опростяване. 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
CEJA очерта 3 приоритета за новата ОСП
 
1648 са подадените заявления за плащане по Пчеларската програма
18.08.2017 | 2048 прочитания
1648 са подадените заявления за плащане по Пчеларската програма
ДФЗ ще преведе финансовата помощ след приключване на задължителните административни проверки, на внесените от пчеларите документи

Имате ли буферни ивици в стопанството си?

интервю
Работна ръка от чужбина – все по-привлекателна за малинопроизводителите Работна ръка от чужбина – все по-привлекателна за малинопроизводителите

Фермер.БГ разговаря с Божидар Петков за напояването, застраховането, загубите от градушката и работната ръка

news