Основната грешка, която най-често правят начинаещите фермери, произвеждащи горски плодове, е свързана с подготовката на почвата за засаждане. Това сочат наблюденията на полския експерт, директор на „Агроном Плангс“ Кшиштоф Сак, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на kurkul.com.

Цената на тон ягоди расте, на гроздето продължава да пада

Той се занимава с отглеждането на малини и ягоди. Основно тези насаждения се произвеждат на открито, но се отглеждат и в парници.

Сак е на мнение, че са изключително важни подготвителните процедури, например посев на семена ръж, химическо обеззаразяване на почвата и др.

Важно е също така да бъдат настлани насажденията с ягоди със слама и да се елиминират листата 2 седмици след прибирането на реколтата.



По думите на Сак отглеждането на горски плодове в тунелни парници е по-ефективно, отколкото на открито.
Насажденията на открит грунт осигуряват ниска себестойност на засаждане и самият процес е по-лек.

Всяка грешка при засаждането в субстрат се отразява върху реколтата, а в полеви условия тя не играе такава важна роля, макар биологическата защита да е по-ефикасна именно в парниците.