Днес отбелязваме Деня на лозаря. На този ден лозарите почитат Св. Трифон, който в народния календар се счита за пазач на лозята. Фермер.БГ пожелава на всички лозари богата реколта и берекет. 
 
 
„Това е един от най-хубавите празници, символ на новата реколта и плодородието. На този ден се зарязват лозичките, с което природата се приготвя за пробуждане и в знак на това новата година да е по-плодородна от миналогодишната“, обясни Константин Маджаров, председател на регионалната лозаро-винарска камара "Тракия" за Фермер.БГ.
 
На този ден се изпълняват редица ритуали. По традиция рано сутрин стопанката на къщата омесва хляб и сготвя се кокошка, която се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С торбите на рамо мъжете отиват до църквата. 
 
 
„Мъжете отиват в църквата, за да заберат свещеника и оттам отиват до лозите. Светецът осветява лозята за берекет и плодородие, а царят на лозето полива с вино, за богата и качествена реколта. След това започва самия обичай по зарязването. Традицията трябва да се спазва, за да бъде по-хубава новата реколта от старата“, каза още Маджаров.
 
Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионис – бога, който в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино.
 
По думите на Константин Маджаров обаче изместването на празника от 14-ти февруари на 1-ви не е съвсем удачно, тъй като на някои места, предвид на ниските температури, може да има поражения на лозовите насаждения.