Фермерите вече ще могат да отглеждат по-големи и по-сочни домати, тъй като учени от университета Джорджия, САЩ, са успели да идентифицират гена, който отговаря за това. Той се нарича CSR (Cell Size Regulator), съобщава zerno-ua.com.

Повече дини и пипер тази години

Когато хората за първи път започнали да култивират див домат в планинските райони на Андите, Еквадор и Северен Перу, те винаги подбирали растения, които давали по-големи плодове. В наши дни, след 1000 години, доматите на пазара тежат 1000 пъти повече, отколкото техните предшественици.

Причината за това се явява генът CSR, който се намира на дъното на хромозома 11. Той увеличава теглото на плода, увеличавайки отделните клетки в околоплодника – месестата част на домата.

В сравнение с дивите домати домашните сортове съдържат мутация на гена CSR, която намалява количеството на протеина в клетките на плода. Именно това е причината за съзряването на клетките в тъканите на домата.

Това изследване ще бъде от полза за учените занапред, тъй като ще позволи да се подобрят качествата на доматите, както и устойчивостта им на болести.