В последно време опасенията по отношение на употребата на неоникотиноиди нарастват все повече, тъй като редица изследвания регистрират наличието им в реки и потоци и ги свързват с намаляване на популациите от пчели и вредно въздействие върху другите животински видове, пише sciencedaily.com.

Пчеларите излизат на протест на 7 април пред МЗХ заради неоникотиноидите

Сега нов доклад сочи, че в някои райони на Айова питейната вода съдържа тази субстанция. Установено е още, че повечето пестициди може да бъдат елиминирани след провеждане на конкретен метод на третиране.

Докладът е публикуван в списание Environmental Science & Technology Letters.

Неоникотиноидите са потенциални инсектициди, които се използват широко в цял свят. Често с тях се третират семенните покривни на културите.



Някои изследвания обаче свързват съединението с вредно въздействие върху пчелите.

Други проучвания предполагат, че хроничното излагане на въздействието на неоникотиноидите може да провокира проблеми с развитието и такива от неврологично естество при животните.

В хода на изследването учените са открили тези съединения в повърхностните води. Оттам тръгват по следите на неоникотиноидите по пътя към крана в домовете на хората.

Като резултат установят, че във водоснабдителната система на Айова, в която се използва филтрация чрез гранулиран активен въглен, се постига 100% елиминиране на неоникотиноиди тип клотианидин, 94% - на имидаклоприд, и 85% - на тиаметоксам.



Ускореното пясъчно филтриране на водоснабдителната система на Университета в Айова понижава наличието на същите субстанции само със съответно 1%, 8% и 44%.

Пробите от водата след това третиране съдържат между 0,24 и 57,3 нанограма неоникотиноиди на литър.

Засега регулаторни ограничения спрямо нивото на съдържание на тези субстанции няма, тъй като на учените тепърва им предстои да разберат по какъв начин и дали неоникотиноидите оказват влияние върху здравето на човека.

Учените допълват, че трябва да се изучи дали хроничното и слабо излагане на въздействието на инсектицида е вредно.