От 2018 г.  се предвижда да се извършва градозащитна дейност със самолети. Първоначално два самолета ще са на Агенцията за борба с градушките, а останалите 6 от фирма, която извършва тази дейност. Това съобщи инж. Ваньо Славеев, изп. директор  на Агенцията по време на кръгла маса „Земеделие за бъдещето“, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 
 
 
Идеята е с течението на годините агенцията да се сдобие със собствени самолети и да извършва градозащита на територията на цялата страна. 
Иначе по плана за преструктуриране на агенцията има 17 процедури, свързани с изграждане на новите 32 площадки. 
По думите му се очаква доставка на 3 нови радара и изграждане на нови сгради за тяхното разполагане. 
 
„Общата стойност за изпълнението на поръчките е 10 034 000 лв., като до края на 2016 г. необходимите 4 434 000 лв.  са осигурени от Министерството на земеделието и храните от икономии“, съобщи инж. Славеев. 
 
Процедурите вече са в ход и по някои от тях са сключени договори. 
Градовете, които се пазят от градушки по ракетен способ, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Сливен, Пловдив, Стара Загора. Изграждане на нови полигони  се предвижда в района на Казанлък и Карлово и край Любимец и Харманли. Те ще са с около 30 ракетни площадки.  Останалата територия на страната ще се защитава чрез самолетен способ. 
 
Инж. Славеев припомни, че услугите на агенцията ще се заплащат.  Таксата ще се определя на няколко години, като към момента прогнозната стойност е 91 стотинки. От тях 61 стотинки са градозащита, а останалите – застраховка.