Помощи ще се изплащат при наддеклариране от 20 процента. Това съобщи Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“  в министерството на земеделието и храните (МЗХ). 
По време на Петата национална среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ той разясни за промените, които се въвеждат от тази година. 
 
При наддеклариране от 20 поцента недопустимите площи ще се умножават по 1,5, като получената сума ще се изважда от допустимата площ на  заявителят. 
„Ако имате 120 ха, а 20 от тях са недопустими, умножавайки ги по 1,5 се получават 30 ха. Това число се вади от допустимата площ, която в случая е 100 ха и крайната помощ, която ще бъде изплатена ще е за 70 ха“, обясни Праматаров. 
 
 
Условията, при които ще се прилага схемата за под 10 процента наддеклариране също са нови.
Наддеклариране под 3 процента, което е  2 ха, няма да има санкция, а ще се плаща установената площ. 
При наддеклариране над 3 процента ще се прилага санкция, която е равна на ,р5 по разликата между декларираната и установената площ, обясни експертът. 
 
Система за "жълт картон"
 
Друга новост е въвеждането на т.нар. система на „жълт картон“, която е за малки наддекларирания до 10 % и ще се прилага само веднъж и то при първо нарушение за всяка отделна схема. 
 
 
 
Тук обаче прилагането ще става само за част от схемите, а именно СЕПП, преразпределилтено плащане, малки и средни стопанства и НАТУРА.
 
„Кандидатите, които са получили „жълт картон“, в резултат от извършена проверка на място, следващата година отново ще бъдат подложени на задължителна теренна проверка“, разясни Праматаров.  
 
Иначе се отчита лек спад в схемата за обвързано подпомагане за млечни животни. Причината е, че повече крави са били заявени в схемата за селекция, но като цяло спадът е минимален. Всички останали схеми бележат ръст. 
Най-значителен е ръстът при схемата за овце-майки от 10 до 49 животни.  
 
 
„При схемите за плодове и зеленчуци имаме подобно положение. Намалението е  единствено при  патладжаните. Всички други са с високи стойности -  тикви 500%, грах и фасул 100-160%“, допълни Праматаров и обясни, че поради тази причина тези култури трябва да отпаднат, защото целта за стабилизирането на тези култури е достигната и преизпълнена. 
 
„Идеята е с това разделяние да се насочат по-правилно парите. Бюджетите донякъде се разделят, за да се постигнат целите по направления на сектора“, коментира експертът.
 
Следете новините от Петата национална среща на земеделските производители във Фермер.БГ

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!