Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Площите в зеленчукопроизводството ще намалеят

Анализатори вещаят засилване на ролята на оранжерийното производство

Площите в зеленчукопроизводството ще намалеят
Автор: Фермер.БГ
Значими изменения в производството на зеленчуци не се предвиждат, като доминацията на вносната търговия ще се запази. Това се казва в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство” – CAPA.  
 
 
По данни на министерството на земеделието и храните (МЗХ) се отчита спад на годишна база в производството на пипера с 2,8% и лек ръст при доматите с 4,2%. При площите се отчита намаление. При доматите то е с 3,6%, а при пипера с 12 процента.  Предвижданията на САРА за 2016 г. са производството на домати да достигне 120,2 хил.т., краставиците – 53,7 хил.т, а пипера – 62,5 хил.т. 
 
Площите през 2017 г. ще бъдат намалени
 
Очаква се намалението на при доматите през новата година да достигне 2,9 хил. ха, а при пипера до 3,4 хил.ха. През декември се отчете разширяване на ножицата в цените на едро и дребно.
 
 
При доматите разликата в цената на оранжерийното производство и на крайните цени бе 35%, а при краставиците – 38 процента. 
Още по-голяма е диференциацията между изкупните и цените нагоре по веригата. Разликата е между 2 и 3 пъти между изкупните и цените на дребно. Това се обяснява с мащабите на пазара, загубите на продукция поради малотрайността на продукта и покриване на различните рискове. 
 
Засилване на ролята на оранжерийното производство 
 
От проведения ІІІ САРА Обзорен форум, участващите анализатори и специалисти се обединиха, че това производство е най-силно засегнато от икономическата среда и рамката на ОСП, потвърждавано от намалението на площите след 2007 г.
 
 
В следващите години ще нараства ролята на оранжерийното производство, което гарантира целогодишното предлагане, с високи добиви, на високи цени, с по-нисък производствен риск от климатични аномалии и предизвикателството, е в намаляване на разходите. 
 
Зеленчукопроизводството трябва да бъде подпомагано приоритетно по ІІ стълб защото по І стълб, колкото и да се увеличават средствата, те ще остават пренебрежимо малки към разходите на единица площ. 
 
В България хоризонталната форма на коопериране трудно ще започне да работи заради разпокъсаността, маломерността на стопанствата и техният ресурсодефицит. Подкрепа от страна на държавата за вертикалното коопериране и използване желанието на веригите да бъдат интегратори на производствения процес трябва да бъде стимулирано. Високите природни и пазарни рискове и естественото поведение на малките и средни производители, които доминират това производство, първо към намаляване на риска и след това към максимизиране на печалбата са в основата на стагнираното положение в сектора.
 
Какво става в Европа?
 
В повечето европейски страни се наблюдава дефицит между производството и потреблението на пипер. Това дава основание на Полската асоциация на производителите на пипер да настоява агроминистерстовото на страната да одобри въвеждането на продуктово наименование, което да бъде регистрирано в ЕС, за да могат да навлизат по-лесно на тези дефицитни пазари. 
 
 
На проведения през декември 2016 г. Copa-Cogeca бизнес форум бе подчертано, че постигането на успех занапред, особено в сектора на плодове и зеленчуци, ще се дължи на иновациите, добавянето на стойност към продуктите и следването на потребителските тенденции. Като добър пример е посочено, създаването на полуготова салата, която отбелязва добър успех във Франция и навлиза на британския и испански пазари
 
През 2017 г. се очертава засилване на започналите от няколко години тенденции на дигитализация на търговията на дребно. Все повече търговците ще прилагат електронни услуги и всякакви видове премии и отстъпки в цената на продуктите, за да привличат клиенти. Друга тенденция е стремежът за максимално бързо обслужване на клиентите, като се предвижда засилване на самообслужването и пазаруващите сами да си маркират продуктите.

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Италия, Франция и Испания са първенци по производство на плодове
 
Родна ферма отглежда риба и зеленчуци по метода на аквапоника
 
Студът не успя да порази фатално черешите в Кюстендилско
19.01.2017 | 31505 прочитания
Студът не успя да порази фатално черешите в Кюстендилско
Има дръвчета с до 95 процента измръзнали пъпки. Проф. Домозетов от Института по земеделие съветва да се отложи пролетната резитба при тези овошки
Агро техника
ЮМЗ ВЪТРЕШНИ ГУМИ РУСКИ ДЕБЕЛИ НОВИ ЮМЗ ВЪТРЕШНИ ГУМИ РУСКИ ДЕБЕЛИ НОВИ

ЕВТИНИ РУСКИ ТУРСКИ ИНДИЙСКИ ГУМИ И ДЖАНТИ, БЕЗПЛАТЕН...

23.01.2017 | Виж повече
ХТЗ Тракгор Т150 Евтини Руски Турски Индийски ГУМИ и ДЖАНТИ Безплатен монтаж Доставка ХТЗ Тракгор Т150 Евтини Руски Турски Индийски ГУМИ и ДЖАНТИ Безплатен монтаж Доставка

ЕВТИНИ РУСКИ ТУРСКИ ИНДИЙСКИ ГУМИ И ДЖАНТИ, БЕЗПЛАТЕН...

23.01.2017 | Виж повече
гуми за трактор и джанти - РУСКИ ТУРСКИ ИНДИЙСКИ БЕЗПЛАТЕН МОНТАЖ, ДОСТАВКА гуми за трактор и джанти - РУСКИ ТУРСКИ ИНДИЙСКИ БЕЗПЛАТЕН МОНТАЖ, ДОСТАВКА

ЕВТИНИ РУСКИ ТУРСКИ ИНДИЙСКИ ГУМИ И ДЖАНТИ, БЕЗПЛАТЕН...

23.01.2017 | Виж повече

В каква земеделска техника ще инвестирате през 2017 година?