Към 18 юли 2017 г. в специалност "Растителна защита" в Шуменския университет са се записали 27 души при план-прием 30 души. Минималният бал на приетите студенти е 17,55. Това информираха за Фермер.БГ от висшето учебно заведение.

Какви заплати взимат различните специалисти в агросектора?

Слаб интерес има към специалността "Астрономия и метеорология". Записаните са едва трима при план-прием 16 и минимален бал за влизане - 16,61.

Кандидатите да се обучават в двете специалности могат да участват в класирането с оценка от конкурсен изпит (от Шуменския университет или от друг университет), с оценка от матура или да се явят на изпит на 21 юли 2017 г.

Срок за подаване на документи: 17 юли – 21 юли 2017 г. (включително) в Центъра за кандидатстудентска дейност – Корпус 1-Шумен и в Колеж - Добрич.

Специалността „Растителна защита“ съчетава широка фундаментална агрономическа и научно-приложна подготовка по растителна защита. Завършилите могат да консултират, ръководят, организират и контролират опазването на земеделските култури от болести, неприятели и плевели на базата на задълбочени знания за тяхната биология, екология и съвременните екологосъобразни методи за борба; притежават умения за организиране и провеждане на фитосанитарен мониторинг; умело прилагат всички съвременни методи с цел ограничаване на употребата на пестициди; в максимална степен използват биологични препарати и други алтернативни средства, толерантни към полезните видове насекоми.

В специалността „Астрономия и метеорология“ се осигурява фундаментална подготовка по физика и начална подготовка по астрономия и метеорология. По време на обучението се провеждат лабораторни практикуми по много от физичните дисциплини, както и летни практики в астрономически и метеорологични обсерватории. В курса на обучение студентите се запознават със съвременни информационни технологии и програмни продукти.