Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Пример за устойчиво животновъдство дава родна кравеферма

Фермата в село Желязно е нова, пусната в експлоатация преди година и половина, с оборудване от Агритоп

Пример за устойчиво животновъдство дава родна кравеферма
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Агритоп
Европейска млечност може да се постигне и в България. Пример за това е българската кравеферма в село Желязно, в която се отглеждат 193 крави със средна дневна млечност 33 литра от животно. Изпълнението на проекта и цялото оборудване във фермата е от фирма Агритоп.
 
 
Фермата е нова, пусната в експлоатация преди година и половина.
 
„Проект перфектно изпълнен от специалистите на фирма Агритоп“, коментира управителят на кравефермата, д-р Мариел Мерджанов. 
 
 
В края на 2015 г. във фермата пристигат 200 заплодени юници от Дания. Това са идеалните крави за мляко, обясни управителят. Животните са здрави, едри и с отлична производителност. Средната дневна млечност от крава е 33 литра, а на 100-ия ден от лактацията е средно 42 литра. Млякото е и с отлични показатели: мазнина – 4,5% и протеин 3,4 - 3,5 %.
 
Несъмнено най-важните условията за ефективната животновъдна ферма са добър подбор на животни, съвременно оборудване и правилно хранене. Защото здравето и млеконадоят на кравите зависят пряко от условията, при които живеят, категорични са експертите от Агритоп.
 
 
А тук, в Желязно те се спазени напълно. Обектът, състоящ се от обор за дойни крави с родилни боксове и от обор за подрастващи животни. Оборите са с индивидуално боксово отглеждане, като боксовете са покрити със синтетична настилка. Съставните й елементи  я правят много мека и по този начин тя осигурява необходимия комфорт и удобство за кравите. Тя е  изработена от специални  устойчиви на износване и лесни за почистване материали. 
 
В оборите са монтирани ветрозащитни щори, които гарантират оптимална защита срещу вятър и течения и са бързо отваряеми за проветряване. Най-благоприятният ефект от щорите се наблюдава през горещите летни дни и при силни ветрове. В единия случай позволяват естествена вентилация, а в другия – спират евентуално течение в обора. За здравето на животните през горещите летни месеци са монтирани специализирани оборни вентилатори. Вентилаторите са монтирани в подпокривното пространство, задвижват бавно въздушните маси в обора и намаляват ефективно топлинния стрес на животните. По този начин няма намаление на млеконадоя и в най-горещите летни дни.
 
 
В помещенията са монтирани групови подгряващи поилки, основната цел на подгряването е да се осигури непрестанен достъп до прясна вода на животните и през зимата, без да тя замръзва или да е с много ниска температура. Така че да се задоволи голямата потребностите на кравите от вода за максимална  усвояемост на фуражите и висока млечна продуктивност. Високия млеконадой във фермата е отличен пример за това. За пълен комфорт кравите разполагат и с чесалки. Телетата до третия месец се отглеждат в индивидуални боксове – иглута.
 
Кравефермата в с. Желязно разполага с доилна зала с внедрена доилна инсталация DeLaval тип рибена кост 2х10 и чакалня.
 
 
Модерната доилна инсталация отговаря на съвременните стандарти за бърз трафик на кравите, големина на стадото и изисквания за качество при доене. Тя внедрява във фермата системи за автоматизация чрез компютъризирана система за идентификация и управление на стадото от DeLaval ALPRO. Така всяко животно се идентифицира индивидуално от системата и ефективно може да бъде контролирана разгоненост на животните, издоеното количество мляко, групиране на животните според лактационния период и т.н.  Едновременно се доят 20 крави. Вакум системата отвежда млечната суровина директно в охладителния млечен танк за перфектно охлаждане и съхранение. Така се гарантира високата хигиена и запазване на качеството на млякото, което няма директен контакт с въздуха и външната среда. 
 
Доилната зала е оборудвана и със селекционна врата, която след доенето може да отдели лесно и бързо кравите за извършване на съответните манипулации с тях.
 
 
Почистването на торовата маса става чрез автоматизирани въжени скрепени линии, които отвеждат тора в надземна торова лагуна. А оттам с цистерна за течен тор Joskin се използва за торене на земите върху които от фермата си отглеждат грубите фуражи. Това е оптималното решение за оползотворяване на оборския тор и възможност, от която фермите с добър мениджмънт се възползват.
 
Фирма Агритоп изгражда в животновъдния обект силажни ями, и фуражна кухня. Д-р Мерджанов казва, че благодарение на нея  те сами си подготвят концентрирания фураж, тъй като могат да определят и променят състава на фуража съобразно нуждите на животните. Фуражната кухня им гарантира отлично смилане и смесване, което е гаранция за доброто усвояване от животните.
За товарачите Weidemann, управителят не пести похвали:
 
„Weidemann-ът върши работата на 10 работника, тези машини са много ефективни, маневрени и много икономични“. Освен тях във фермата, Агритоп доставят и две цистрни Joskin и фуражораздаващо ремарке.
 
Имаме и нов проект по подмярка 4.1 за изграждане на обор за майки и за сухостойни крави, споделя д-р Мариел Мерджанов и допълва:
 
„Отново смятаме да се доверим на Агритоп, тъй като сме много доволни от съвместната ни работа. Спрели сме избора си на тях, защото са професионалисти, гъвкави са и са на разположение 24 часа в денонощието“.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Агритоп предлага комплексни решения с акцент към овцевъдите (видео)
 

Ще кандидатствате ли по предстоящия прием на подмярка 4.2?

интервю
Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики Грузия черпи опит от родни овцевъдни практики

Бека Гонашвили, президент на Асоциацията на овцевъдите в Грузия коментира проблемите в сектора, почерпения опит от България и новата ОСП, в интервю за Фермер.БГ