Превантивни мерки срещу навлизането и разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете се предприемат в цялата страна. Това заяви в Сливен министърът на земеделието Десислава Танева, предаде Фокус. 
 
 
По думите й България не е застрашена засега от тези болести, но превантивните мерки ще позволят, ако заболяванията проникнат в страната, тяхното разпространение да се ограничи. 
 
Танева поясни, че случаи на африканска чума по свинете са регистрирани в няколко северни държави, най-близката от които е Полша. Целта на мерките според министъра е, ако някоя от граничните ни държави пропусне заболяването, то да бъде спряно още на границата и да не нанесе щети на българските фермери. 
[news]
 
Министър Танева допълни, че българските ветеринарномедицински служби са с най-голям капацитет в Европа, и са единствените справили се с нодуларния дерматит. 
 
„Единствено нашите служби в Европейския съюз успяха да овладеят тази болест и да минимизират щетите, за което получиха и похвала от ЕС“, заяви Танева. 
 
Тя допълни, че Министерството на земеделието е разпоредило чрез своя заповед какви мерки да бъдат предприети на територията на цялата страна за недопускане навлизането и разпространението на високопатогенна инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете.