Димитър Николов отглежда 250 декара лозя край град Белене, област Плевен. Лозята му са в преход втора година към биологично земеделие.

Лозар: Не очакваме високи добиви

„Ще започнем беритбата към края на септември. Очакваме доста нисък добив, но в сравнение с миналата година ще е двойно по-висок“.

Заради колебанията на времето при производството на вино в една от утвърдените в света страни-производители – Франция, тази година ще бъде регистриран спад от 18%, сравнено с миналата година. Това се дължи на сланите през есента в районите, в които има лозя.

Тази година производството на вино ще намалее до 37,2 млн. хектолитра. Това е със 17% по-малко от средния показател за последните пет години.

За справка по обем на произведеното вино Франция заема първо или второ място в света заедно с Италия. Страната заема трето място след Испания и Китай по площи със лозя. Става дума за 836 999 ха, което е 1,3% от територията на страната или 2,8% от земеделските земи.

Френското вино има 17% дял от световния износ на вино. Лозарството там се характеризира с високо ниво на механизация, в това число и при прибирането на реколтата.