Две седмици след входиране на подписката си, пчелари все още са в очакване на отговор. Същият документ е внесен освен в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), но и в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и в Министерски съвет. Това съобщи Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз за Фермер.БГ.
 
 
По думите на Михайлов подписката е получила одобрението на близо 200 души, които са решили да сложат подписа си и да подкрепят своите колеги.
 
На 7 април единодушни в желанията си пчелари протестираха пред аграрното ведомство и поискаха забрана за използването на неоникотиноидните пестициди, заедно с оставката на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.
 
„Засега няма развитие с подписката, все още нямаме отговор. Само за пример ще кажа, че в петък получих отговор от зам.-министър Желязков на писмо, което беше депозирано още през месец януари. Много мудно работи администрацията в момента и не знам дали скоро ще имаме отговор“, коментира Михайлов.
 
 
В подписката пчеларите настояват за пълна забрана на използването на пестициди в България, както и отмяна на издадените до момента заповеди, даващи разрешение семената да бъдат третирани с пестициди.  Поради това, че изпълнителният директор на БАБХ е издал в рамките на за една календарна година общо 5 заповеди – миналата година 2, а тази 3, пчеларите искат и неговата оставка.
 
От друга страна зърнопроизводителите са категорични, че друга алтернатива в борбата с хоботника - няма.
 
„Ние работим по законите на държавата и с регистрираните от Българската агенция за безопасност храните (БАБХ) продукти. Всичко друго е модерни течения, развиване на теории и т.н“, коментира Костадин Костадинов, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Фермер.БГ.
 
 
Освен отговор на подписката си, производителите на пчелен мед и пчелни продукти очакват друго особено важно събитие за сектора. През месец май ЕК ще вземе окончателно решение за неоникотиноидните пестициди.
 
„Ние няма да спрем особено сега, когато се очертава през следващия месец ЕК да вземе решение за съдбата на неоникотиноидите. Освен това ще настояваме България да заеме правилната позиция в този казус“, заключи Михайлов.