Изключително добра е настоящата земеделска година за пшеницата като добив, но не и като изкупни цени каза Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите, предаде Дарик. 

 

Пшеницата е прибрана в цялата страна. Добивът навсякъде е много висок - средните стойности са колкото миналата година и по-високи. Общо са произведени 5 милиона тона, като около 2 милиона ще бъдат изнесени. Няма притеснение за осигуряването на зърно за страната. За съжаление, изкупните цени са по-ниски с 15-20% от миналогодишните, коментира Христов.



В Добричка област добивът от пшеницата т.г. е средно 563 кг/дка, при 537 кг/дка м.г., съобщиха от Областна служба „Земеделие". В региона са прибрани 671 401 тона зърно от засети 1 193 000 декара.


Сушата тази година ще удари най-много царевицата от всички зърнени култури, очакват земеделците. Още прибирането й не е започнало, но прогнозите са добивите да бъдат с 30-40% по-ниски в сравнение с 2015 година. Това не означава, че положението с царевицата е кризисно, уточни представителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.