Съгласно данни на Института по статистика в Турция инфлацията в страната е рекордна вече четвърти месец поред и през април се е увеличила с 1,31% в сравнение с март, пише newsturk.ru.

Търговията изпреварва увеличаването на населението на планетата

Статистическите данни показват, че през април 2017 г. инфлацията е достигнала 11,87% за първи път след рекордния период май-ноември 2008 г.

През април най-съществено са поскъпнали доматите – с 61,03%, картофите – 29,33%, портокалите – 20,18% и бананите – 17,33%.



На годишна база (април 2016 – април 2017) лидер по ръст на цени си остават алкохолната продукция и тютюневите изделия (+21,65% за година). Следват ги транспорт (+17,94%), храни и безалкохолни напитки (+15,63%) и здравеопазване (+13,32%).

Турция и Индия на път да се откажат от долара

По време на бизнес форум в Индия президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че двете страни обсъждат възможността да се откажат от американския долар в търговските си отношения и смятат да използват националните си валути.

По думите му този преход ще окаже положително влияние върху икономиката на двете страни.



Експортните и импортните операции могат да се осъществяват в национални валути, което ще понижи негативното влияние от колебанието на валутните курсове, отбелязал Ердоган. Той е на мнение, че двете страни не използват максимално търговския си потенциал.

Премиерът на Индия Нарендра Моди и президентът на Турция Реджеп Ердоган се договориха да работят върху увеличаването на двустранния търговски оборот до 10 млрд. долара към 2020 г.