Бъдещето на селското стопанство е в автономните роботи. Те ще изпълняват цялата работа на полето. Сред тях вече има доста интересни прототипи. Например Prospero – робот, който умее да сади семена, пише aggeek.net.

9 израелски иновации в областта на селското стопанство

Роботът-паяк е разработен от инженера Дейвид Доурхаут.

Към днешна дата съществуват работещи прототипи, които могат само да садят семена на полето. В бъдеще изобретателят планира Prospero да може да плеви, да тори и да събира реколтата.

Шесткракият робот е способен да решава сам къде и кога да сее в различни типове почва в пределите на едно поле.

С помощта на светодиоди един робот може да съобщи на друг, когато му е необходима помощ в саденето.



Източник: agreek.net

По думите на разработчика най-сложният процес в разработването на Prospero е бил да го научи да разпознава местата, където вече има положени семена. За да разреши проблема, Доурхаут научава робота да отбелязва мястото, където е садил с петънце бяла боя. Когато съседните роботи се натъкнат на това специално обозначение, те се преместват в друг участък на полето.

Изследователите от Мадридския университет са създали сферическия робот, за да събира информация за състоянието на почвата и посевите. Принципът на придвижване наподобява „търкаляне на топка“. Във вътрешността на Rosphere има механизъм с махало, способен да се движи в две независими посоки по команда на електронна система за управление.

Конструкцията позволява на робота не само да се търкаля по права линия, но и да завива.

Prospero е снабден с GPS-тракер и цял ред датчици, благодарение на които събира информация за състоянието на посевите, състава на почвата, температурата и влажността й. След това той предава данни на компютъра на фермера с помощта на wi-fi.