Постоянно нарастващото население на планетата и по-малко обработваемите земи правят сложен въпроса по осигуряване на достатъчно храна. Тук идва ролята на прецизното земеделие, което може да бъде светлината в края на тунела, пише jamasoftware.com.

 

Фертигация - новата практика в прецизното наторяване

 

Прецизното земеделие е познато още като сателитно земеделие, специфично управление на културите или съобразено с потребностите земеделие.

Методите, използвани за управляване на прецизното земеделие, са базирани на технология, обединяваща различени софтуерни и хардуерни решения.

 

Фермерът използва технологията, за да оптимизира растителната продукция и за защита на почвата, изхождайки от събрани данни и анализи на информацията, която се събира от всички фактори в околната среда – почва, вода, живот на растението, климат.

Основните цели на прецизното земеделие е да повиши обема на произвежданите храни, като наедно с това се гарантира печалба, устойчивост и защита на околната среда по много начини.

 

Видове технологии

Според Джери Ревич от Goldman Sachs, технологията за прецизно земеделие включва:

 

- Системи за прецизно точково позиционира, които се използват основно за навигация и позиционно подпомагане при големи обработваеми земи, за които фермерите се нуждаят от високо ниво на точност.

 

 

- Те позволяват на операторите на селскостопански машини да следват определен модел на движение по полето и дори автоматизиране на процеса.

 

- Автономни машини - те са по-малки и по-леки. Използват сензори и безпилотна технология, за да заместят традиционните по-тежки селскостопански машини, които вредят на почвата, минавайки по нея.

 

Последните я уплътняват, водейки до по-слабо задържане на вода и хранителни вещества, а това се отразява върху реколтата. Чрез употребата на автономни машини растителните култури ще се развиват по-добре. Освен това намаляват разходите, тъй като отсъства оператор.

 

 

- Дронове – те летят над полетата, независимо колко труднодостъпни са. Помагат на фермерите да забелязват проблемните зони по-бързо и по-лесно, отколкото това би направил един човек по време на обиколка из засетите площи.

 

Дроновете са полезни и за проследяване на системата за напояване и идентификация на плевелите, когато мащабите не фермите са големи.

 

- Прецизното земеделие означава по-точно посяване на семената, включително на разстояние и в дълбочина. Контролът върху посяването в дълбочина води до по-здрава коренова система и прави растението по-здраво.

 

При традиционното земеделие големите трактори пренасят огромен набор от машини и инструменти през полетата и сеенето не е оптимално. 

 

- Прецизното торене изисква поставянето на сензори на тракторите. С тяхна помощ се оптимизира количеството на торовете с цел постигане на по-добри резултати.

 

Всички полета и дори зоните между тях реагират по различен начин на торовете. Не е ефикасно, нито рентабилно да се тори еднакво цялата площ. С помощта на различните техники на специфично прецизно торене (например на базата на сензори в почвата, сателитни снимки и мониторинг чрез дронове) този подход е много по-ефективен за фермерите.

 

 

- Софтуер за анализи на данни обработва събраната информация и дава препоръки за ротационен принцип на отглеждане на култури, оптимално садене и прибиране на реколтата, а също така и грижа за почвата.

 

Кой го използва

В наши дни малки и големи ферми от цял свят използват технологията за прецизно земеделие.

 

Преди тя се е използвала само при по-мащабни селскостопански операции, но днес предлага по-малки и по-лесни за употреба устройства – дронове, смарт сензори, облачни услуги и специални мобилни приложения. Това прави прецизното земеделие полезно и за малките стопанства.