Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Румънски земеделци черпят опит от Института по земеделие и семезнание в Русе

На територията на института се провежда експеримент с органичен тор от български и румънски производители

Румънски земеделци черпят опит от Института по земеделие и семезнание в Русе
Автор: Фермер.БГ
Традиционната среща заседание на българо-румънската земеделска група в Русе се проведе в петък, на която румънски земеделци се запознаха с дейността на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“, съобщиха от института. 
 
 
Сред официалните гости на срещата бяха Дорин Октавиан и Флорин Николае, държавен секретар и член на неговия кабинет в Министерството на земеделието на Румъния.
 
От българска страна присъстваха проф. д-р Христо Даскалов, заместник-председател на Селскостопанската академия в София, доц. д-р Галина Дякова, доц. д-р Димо Недялков, доц. д-р Веселин Дочев, директор и зам.-директори на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ Русе, представители на академичният състав, зам. -областен управител на Русе,  Областна служба „Земеделие и гори”, Областна служба за съвети в земеделието, проф. Петър Димитров от РУ „Ангел Кънчев“ и земеделски производители от Русенска област.
 
 
Доц. д-р Дякова запозна присъстващите с материално-техническата база на института, създаването на нови линии и сортове на някои култури, технологии за отглеждане на полски култури и лоза и извършваната селекционна дейност. 
 
Тя представи част от проектите, в които е участвал института и осъществените международни контакти. И допълни, че институтът поддържа растителен геофонд от 12 869 образци сред които пшеница, овес, фасул, люцерна и други.
 
„Ние сме доста зарадвани от интереса, проявен към института. За всеки научен работник, това е признание за положените усилия и мотивация за понататъшни научни изследвания“, заяви доц. Дякова.
 
Сортовете люцерна и лоза, селектирани в института, са атрактивни и за румънските производители, тъй като са създадени при почти идентични климатични условия, като интересът към тях се повишава. 
 
 
Дискусията продължи на територията на института, където двете делегации имаха възможността да се запознаят с дейността му. Доц. д-р Дякова прие предизвикателството да изпълни приетото по-рано решение за организиране на своеобразно състезание между ППК „Старт 93”, село Караманово и Костел Патеръу, български и румънски производители на органична тор.
 
Експериментът ще се проведе в опитното поле на института и резултатите ще се докладват в комисията след неговото приключване.
След посещението на румънците  се надяваме  на бъдеща съвместна работа в областта на земеделската наука, ще може да търсим и общо европейско финансиране. Реалните резултати  се измерват чрез създадените партньорства между институциите и  сключените договори.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Изследователски институт в Индия цели да достигне 300 млн. тона мляко до 2020 г.
 
Ще бъде ли отново променена наредбата за мярка 10 и 11?
26.04.2017 | 29774 прочитания
Ще бъде ли отново променена наредбата за мярка 10 и 11?
Новото Народно събрание се сформира, а с него и въпросите на депутатите към управляващите в момента
Агро техника
торачка - друга FERTI 2 торачка - друга FERTI 2

Готова за работа. Двудискова с регулируем ъгъл на...

28.04.2017 | Виж повече
българско ремарке Ремарке РСД 4 българско ремарке Ремарке РСД 4

Нови гуми, изправна спирачна и хидравлична система,...

28.04.2017 | Виж повече
българско ремарке Ремарке РСД 4 българско ремарке Ремарке РСД 4

Готово за експлоатация, оборудвано с 2 бр тупалки, нови...

28.04.2017 | Виж повече

Как върви тазгодишната кампания?