Силно се надяваме след отпадането на лицензията за износ в държави извън ЕС да бъдем конкурентни на другите страни от Черноморския регион. Това каза Светослав Русалов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Фермер.БГ.
 
 
Задължителните лицензии за износ на зърнени култури за държави извън ЕС отпаднаха на 6 ноември 2016 г., с това възможностите и надеждите за търговци и зърнопроизводители се повишават.
 
„Отпадането на лицензията бе една административна пречка, която съществуваше до сега. Благодарение на нея се откриват нови възможности за търговия, но също така няма да има остатъчни преходни запаси и вероятно ще повлияе положително върху цената на зърното. Освен това след отпадането й ще може да бъдем конкурентни на страните от черноморския регион, но също така ще може да реализираме продукцията си и на трети страни“, коментира Русалов. 
 
[news]
На задължително лицензиране обаче продължават да подлежат продуктите ориз и захар. Остава и изискването за лицензиране на износа на млечни продукти в квота за САЩ и Канада, както и за износ на извънквотна изоглюкоза към трети страни, припомнят от ДФЗ.
 
Квотните лицензии за износ на сирене и кашкавал за Канада са уредени в Регламент (ЕС) 1187/2009. Вносителите се ползват от намалено мито при внос на европейски млечни продукти в Канада. А предимството на квотните лицензии за износ на някои сирена за САЩ (Регламент (ЕС) 1187/2009) пък е ползването на нулево или намалено  мито при внос. Тези лицензии могат да се използват само за износ на сирена за точно определени вносители в САЩ.