Руски учени работят над технология за изкуствен дъжд, която е била изобретена още през 1984 г. от Алексей Смирнов, пише agrostory.com.

Как по света се застраховат земеделците

Електромагнитни вълни с определена честота могат да окажат влияние върху атмосферните процеси и позволяват да се създадат дъждове. Тази технология ще бъде от голяма полза в селското стопанство, както и при овладяването на пожари.

На този етап е създадена експериментална площадка, която вече е използвана в Италия и Иран за запълване на водоеми. Устройството може да създава вихрови потоци, „привличащи“ облаци от друга територия.



Източник: pixabay.com

Когато облачността се сгъстява, започва да вали.

С помощта на специална площадка тънък поток електромагнитно излъчване се насочва в определена точка в йоносферата, където е необходимо да се провокират дъждове. В резултат на тези действия възникват природни процеси от циклонен характер.

Устройството може в рамките на 10 дни да провокира дъжд на всяко място, отбелязва директорът на проекта „Урания“ Иван Яковлев.

Учените отбелязват, че на този етап вече са проведени десетки успешни експериментални работи. Засега няма поръчки за използване на устройството, но то може да бъде от полза на министерствата, отговарящи за природните ресурси и екологията.

Ежегодишно заради летни пожари в цял свят се опустошават хиляди декари гори.