Агнешкото месо поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина. Преди великденските празници цената на килограм живо тегло се търгува на цени между 5 и 6 лева за килограм, но в магазините е три пъти по-скъпо и достига 15 лева. Това стана ясно по информация на БНТ.
 
 
Георги Стоименов, животновъд от благоевградското село Логодаж, казва, че сметката му почти никога не излиза. Причината за увеличението на цените се дължи на прекупвачите, които дават цена от 4,50-4,80 лв/кг живо месо, а той продава своите агнета по 6 лв/кг, като дори тази цена е обидно ниска.
 
 
"Истината е тая, няма парички, всекиму се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Не водя сметка, защото и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка - трябва да се откажеш", коментира Стоименов.
 
Животновъдът добавя, че клиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12,80 лв/кг. Плешката се предлага за 13,30 лв/кг, а агнешкият бут - за 14,60 лв/кг.
 
„В същото време търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко“, допълва той.