Рязко увеличение на цената на агнешкото месо
Отчитат се увеличения на агнешкото преди Великден
Агнешкото месо поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина. Преди великденските празници цената на килограм живо тегло се търгува на цени между 5 и 6 лева за килограм, но в магазините е три пъти по-скъпо и достига 15 лева. Това стана ясно по информация на БНТ.
Георги Стоименов, животновъд от благоевградското село Логодаж, казва, че сметката му почти никога не излиза. Причината за увеличението на цените се дължи на прекупвачите, които дават цена от 4,50-4,80 лв/кг живо месо, а той продава своите агнета по 6 лв/кг, като дори тази цена е обидно ниска.
"Истината е тая, няма парички, всекиму се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Не водя сметка, защото и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка - трябва да се откажеш", коментира Стоименов.
Животновъдът добавя, че клиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12,80 лв/кг. Плешката се предлага за 13,30 лв/кг, а агнешкият бут - за 14,60 лв/кг.
„В същото време търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко“, допълва той.
26.04.2024
Колко голям е пазарът на торовете с добавена стойност?
Какво представляват торовете с добавена стойност?
26.04.2024
Съживява ли се пазарът на картофите и какво е настроението на производителите?
Засушаването и проблемите с достъпа до вода за напояване възпират ръста в производството
25.04.2024
Работната ръка – основен проблем пред българските производители на зеленчуци
Темата дискутирахме на CAP4US Уебинар: Зеленчукопроизводството на фокус
25.04.2024
Слабо раздвижване по зърнените борси
Рубриката „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов се създава специално за Agri.bg
1 КОМЕНТАРА
30.03.2017