Изследователи прогнозират 2/3 спад в производството на вино в най-елитните винени региони на света заради глобалното затопляне. Изменението на климата застрашава производството на вино и любимият вкус скоро може да се окаже рядък лукс, ако не и изчезнал вид. Това стана ясно по информация на фондация Conservation International. 

Винопроизводството в България през 2012 - 2016 г.

Проучване прогнозира рязък спад в производството на вино до 2050 година. Затоплянето на климата прави по-трудно отглеждането на грозде в тези традиционно винени области като Бордо и Рон във Франция, Тоскана - Италия, Напа Вали - Калифорния и Чили. 
 

От друга страна се очаква винопроизводството да се развие в региони, където до скоро това е било нетипично и дори невъзможно. Това може да означава повече сортове грозде от Северна Европа, северната част на САЩ и централен Китай.

 „Факт е, че изменението на климата ще доведе до огромна промяна в географското разпределение на производството на вино“, казва Лий Хана, старши учен в Conservation International и автор на проучването.

Изследователите очакват най-големите промени да са в регионите със студена зима и горещо сухо лято, които традиционно произвеждат добро грозде.

„Ще бъде все по-трудно да се отглеждат тези сортове, които в момента виреят на много места из Европа. Това не означава непременно, че те няма да могат да се отглеждат там, но ще са нужни напояване и специални грижи, за да продължи отглеждането на тези видове, а това ще ги направи и по-скъпи, обяснява Хана.

Винените сортове грозде са едни от най-фините култури, чувствителни към най-леките промени в температурата, дъжда и слънцегреенето. Затова винопроизводството е сектор, който отдавна се взира в бъдещето, когато става въпрос за предвиждане на последиците от изменението на климата.

Експертите по виното знаят добре, че по-горещото, по-сухо време неизбежно променя условията на отглеждане в много от най-ценните винарски райони. Това принуждава винопроизводителите да търсят начини да засенчват гроздето, за да го предпазят от прекомерно силното слънце, или да преместват чувствителните лозя към по-гостоприемни терени.

Учените са използвали 17 различни климатични модела, за да преценят ефекта от глобалното затопляне върху 9 основни лозаро-винарски района. Те са използвали два различни сценария за развитието на климата до 2050 г. – от най-лошия случай - 4,7 градуса затопляне, до лекия сценарий с 2,5 градуса  увеличение на температурите.

Всички сценарии говорят за радикално пренареждане на света на виното. Най-драстичен спад се очаква в Европа, където учените очакват 85% спад в производството в Бордо, Рона и Тоскана. Мрачно е бъдещето и за лозарските райони в Австралия – 74% спад, и Калифорния – 70% спад. Силно ще бъдат ударени и винопроизводителите от района на Кейп в Южна Африка – 55% спад. Производителите на вино в Чили могат да очакват загуби от около 40%, показва проучването.

Изменението на климата ще промени и друго – ще разкрие нови региони за отглеждане на винарски сортове в други части на света. Индустрията вече изучава възможностите на нови територии като например Тасмания. Това може да доведе до отглеждането на винарски сортове грозде на места като хълмовете на централен Китай. Те могат да се превърнат в основни производители на качествено вино.