Забраната, дошла от заповед на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, за приемане на нови заявления за кандидатстване по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г., касае и овцевъдния сектор. Тази година овцевъди, отглеждащи овце по биологичен начин няма да могат да поемат нов ангажимент или да разширяват вече поетия такъв. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна асоциация (НОА) днес, по време на пресконференция във Велико Търново.
 
 
„Близо 60 млн. от бюджета по мярка 10 отиват за отглеждане на гъски, патки и подобни блатни птици. За овцевъдите един de minimis, който е в размер на 10 млн., е определящ, а тук говорим за 60 млн., отиващи всяка година за това съсловие. Парите са изчерпани, кандидатите са ясни и дори са си получили парите за 1 година. За пореден път българският фермер се оказва, меко казано, подхлъзнат“, коментира Караколев.
 
 
По думите му общият бюджет по мярка 10 е около 280-290 млн. евро, като това автоматично значи, че 30% вече са усвоени от бенефициентите по различните направления на мярката.
 
Симеон Караколев каза още, че е получил уверение от страна на служебния министър, че тази седмица ще се сформира работна група, във връзка с Наредба 26, касаеща директните продажби. 
 
„Работната група ще бъде сформирана за отпадане на ограниченията от наредбата. Надявам се наистина срещата да се случи и съответно рамките, които наредбата поставя, да отпаднат“, обясни съпредседателят на НОА.
 
Настояването за промяна на Наредба 26 започна още в началото на година. След протеста на овцевъди пред МЗХ, заради Наредба 3, бе обсъдено и отпадането на ограниченията по наредбата за директните продажби. 

"След над 3-часов разговор с министъра на земеделието и храните Христо Бозуков и специалисти от МЗХ стана ясно, че от утре започва да се променя Наредба 26 за директните продажби, като ще отпаднат всякакви ограничителни критерии", каза Караколев за Фермер.БГ след срещата в МЗХ в края на януари тази година.