По-дребните животновъди в Северна България са принудени да намалят стадата си, защото никой не изкупува млякото им. Това каза за Фермер.БГ Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ).
 
 
По думите й липсата на пазар за млякото демотивира хората, решили да вложат душа и сърце в този труден бизнес. До момента три ферми са обявили, че ще намалят стадата си с минимум 30 броя. Има обявени за продан и цели ферми, пример за това е стопанството в с. Пшеничево.
 
„Ако сега трябва да се наема да гледам биволи, никога не бих. Трудиш се, инвестираш, гледаш това животно четири години, едва тогава започва да дава продукция и накрая няма кой да ти купи млякото“, категорична е Степанчева.
 
Тя допълни, че мандрите, които изкупуват биволско мляко, са само няколко в цялата страна. Така в районите където се отглеждат по-малко биволи количеството на млякото е по-малко и не се изкупува. 
 
„Има колеги, които казват, че няма разлика между бивол и крава. Жалко, че не могат да направят разликата, а тя е изключително голяма. Предлагат цена за изкупуване на биволското мляко, равна на кравето. Накрая не само биволите, но и кравите ще затрият, ако не се направи нещо животновъдството е обречено“, добави председателят на АББ. 
 
 
Според нея трябва да се работи върху пазарите и да се помогне на дребните животновъди да реализират произведеното.
 
„Фермерите, които са в близост до консуматорските центрове нямат проблем с реализацията на продукцията си, но ако стопанството е горе в планината и наблизо няма къде да се пласира суровината, хората започват да се отказват от животновъдството“, обяснява Степанчева.
 
Тя разказа, че в момента във Врачанско не се изкупува биволско мляко и хората не знаят как ще доказват продукцията си, в изпълнение на правилата за обвързано подпомагане.
 
По данни на асоциацията отглеждането на биволи се извършва в 135 ферми, с 6500 животни, които са пръснати в цялата страна. Стопанствата са средно с по 20-30 до 50 животни, като има и големи ферми с над 400 животни, но те се броят на пръсти.