През периода януари - февруари 2017 г. от страната са изнесени 4,7 хил. тона пресни зеленчуци – това е с 82,1% повече спрямо същия период на 2016 г. При износа на пресни плодове се отчита понижение с 13,1% или  6,2 хил. тона. Това стана ясно по данни на Националния статистически институт (НСИ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
Сред основните зеленчуци, значителен ръст на годишна база се наблюдава при износа на пиперки, тикви, домати, картофи, зеле и патладжани – от два пъти при пипера до над пет пъти при патладжана. 
 
 
Износът на краставици бележи, макар и по-умерен, ръст - 26,3%. Същевременно, експортът на моркови, лук, чесън и гъби намалява с между 31,7% и 94,3%, като най-значителен спад е налице при гъбите. 
 
Намалението на общия износ на пресни плодове се дължи основно на регистрирания спад на експортираните количества цитрусови плодове и банани, представляващи реекспорт. В сравнение с първите два месеца на 2016 г., износът на черупкови плодове, дюли, ябълки, грозде и ягоди намалява от 2,3% до 59,4% при ягоди. От друга страна, износът на боровинки и кайсии нараства няколкократно на годишна база, съответно до 14 тона и 31,5 тона, а този на сливи – с 19,6%.
 
 
По предварителни данни на НСИ, през първите два месеца на 2017 г. вносът на пресни зеленчуци се увеличава с 6,1% спрямо същия период на предходната година, до 42,8 хил. тона, а този на пресни плодове – с 0,5%, до 46,7 хил. тона. 
 
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на отчетения ръст на доставките на домати – с 1,5 хил. тона или 17,1% и картофи – с 1,9 хил. тона или 26,7%. 
 
 
Съществено повишение в рамките на разглеждания период се регистрира също така при импорта на марули, лук, чесън, гъби, патладжани и спанак - с между 12,3% при марулите и  96,4% при спанака. Същевременно, вносът на краставици и зеле намалява, съответно със 17,3% и 38,3%.
 
При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. От произвежданите в страната пресни плодове, увеличение на годишна база се отчита при вноса на круши с 5,3%, ябълки с 19%, пъпеши с 24,7%, черупкови плодове над два пъти и дюли близо три пъти. От друга страна, в рамките на периода са внесени с между 26% и 78,9% по-малко дини, сливи, грозде, ягоди и праскови.