Международния съвет по прехрана и земеделие към ООН прогнозира, че през новата стопанска година ще бъдат произведени рекордните 1,35 млрд. тона фуражно зърно (с 0,5% или 6,4 млн. тона повече в сравнение с 2016/17 г.), пише zol.ru. 
 
Основен дял в увеличаването на производството се пада на царевицата, реколтата от която може да достигне до 1,5 млрд. тона. (+12,8 млн.т). Прогнозите показват най-голямо увеличение на добивите в Бразилия и Аржентина. Освен това се очаква много добра реколта за Южна Африка, чиито фермери понесоха големи щети през тази година заради засушаването.
 
Очакваните високи обеми на производство на царевица в изброените страни ще се компенсира с рязък спад в производството на американска царевица.
Обемът на потреблението на фуражно зърно може да достигне до 927 млн. тона което е с 0,6% над прогнозируемото ниво за сезон 2016/17 година. 
 
 
Спадът в производството на фуражно зърно в САЩ и някои страни от бившето ОНД, може да доведе до още по-висок спад в потреблението, като на търсенето на храна за животните ще се отразят негативно и различни икономически фактори. 
 
Запасите от фуражно зърно се прогнозира да намалеят в края на 2017/18 година с 8 млн. тона до 262 млн. тона, като най-голям спад в сравнение с текущия сезон от 4% се очаква при царевицата, достигайки най-ниското си ниво за последните четири години от 207 млн. тона. 
 
 
Докато чака предварителните данни за очакваната реколта от фуражно зърно, търговията с него може да достигне почти 173 млн. тона, което е с 2,3% или 3,5 млн. тона под прогнозите до момента. 
 
Обемът на търговията с фуражна царевица може да достигне до 134 млн. тона (-2,9 млн. тона), заради намаляване на доставките за повечето южноафрикански страни, където се очакват добри добиви. 
 
Освен това по-голямото предлагане на фуражно зърно от Бразилия и Аржентина може да не спомогне за компенсиране на резкия спад в предлагането на американско зърно. 
 
При търговията с останалите зърнени култури за фураж обемите ще са малко по-слаби в сравнение с показателите през 2016/17 година- при ечемика-25,6 млн. тона, а при соргото-8,2 млн. тона.