Музика и хора ще съпътстват ритуала по зарязване, на който ще присъства и служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Събитието ще се проведе от 10:30 часа в масива на Института по лозарство и винарство в Плевен, а празничната програма ще бъде изнесена от Северняшкия ансамбъл. Това каза проф. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство-Плевен за Фермер.БГ.
 
 
„След програмата в института на нашето опитно поле ще бъде извършен самия ритуал по зарязване,  официални лица на събитието ще са проф. Бозуков и Георг Спартански, кмет на град Плевен“, разказа проф. Пачев.
 
Историята на празника датира от дълбока древност и е пряко свързана с бога на виното – Дионис, а по-късно самото събитие е утвърдено и познато като Св. Трифон Зарезан.
 
„Една от историите разказва, че Трифон е бил малко самонадеян и обичал да си попийва вино. Един ден докато работил на лозето край него минала жената на брат му и ми казала, че не е хубаво да се пие по време на работа. На свой ред той отвърнал, че е достатъчно здрав и силен и може да си върши работата. Същевременно тя отишла при жената на Трифон и й казала, че мъжът й си е отрязал носа на лозето. Притеснена жената отишла при масива и видяла, че на Трифон нищо му няма. Тогава, в момента, в който той вдига да си отреже една пръчка, вместо това си отрязва носа.  Оттам идва и името на празника, което в последствие прераства на Св. Трифон Зарезан“. 
 
 
Оттогава се правят ритуали по зарязване на лозето, като се смята, че следващата година ще бъде много по-плодородна от другата, обяснява проф. Пачев.
 
„Това е празникът на лозата. Смята се, че след 14 февруари времето се оправя и започва да идва пролетта. Именно с това се свързва и празника. Св. Трифон Зарезан е един типичен пример за това колко умело могат да се смесят езичеството и християнската религия. Въпреки честванията и на 1 февруари, за мен именно 14 февруари е празникът на лозата, тъй като от дълги години именно в средата на месеца са се правели празненства“, сподели експертът.
 
По думите му, въпреки че е рано да даваме оценка на качеството на гроздето и пораженията от студа, при вече взетите проби на сортове грозде, няма отчетени много измръзвания.
 
 
„Само в крайните пъпки, които се намират в краищата на лозите сме установили измръзване. Докато при плододаващите такова не е констатирано“, каза Пачев.
 
Институтът по лозарство и винарство в Плевен отглежда 24 свои сорта на опитните си полета, като се поддържат още и стари, утвърдени сортове. 
 
„Миналата година добивите бяха по-ниски, но качествено реколтата бе по-добра. Ако от 1 дка винен сорт трябва да произведем 800 кг, през предходната година ние произведохме 500-600 кг/дка. До голяма степен това се дължеше и на многото измръзвания, които наблюдавахме. Въпреки това винаги очакваме добра реколта, по-богата от миналата. През тази година се надяваме и качествено тя да бъде по-добра“, обясни директорът на института.
 
 
Наздраве на всички празнуващи от екипа на Фермер.БГ!