Дебатът за бъдещето на ОСП е част от дебата за целия европейски бюджет и би било тесногръдо да разговаряме само за консуматорския подход – дайте ни, защото сме нова държава членка, защото сме в периферията на Европа, защото сме в криза, защото растем. Това не върши работа.

 
Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред гостите на втория дебат „ОСП след 2020 – Изборът на България“, организиран от Института за агростратегии и иновации и фондация ИнтелиАгро. 
 
По думите му влизайки в този дебат, трябва да се съобразим с правилните аргументи, за да има полза от всички тези дискусии. 

„Не ми се иска да се води вътрешна война между различните видове политики – от едната страна ОСП, а от другата кохезионната политика. Така започва спор коя от двете е по-добра. Всяка от тях има смисъл, полза и добавена стойност“, каза вицепремиерът. 

Дончев отбеляза, че за да се вземе добро решение, трябва да се вижда цялата картина. 

„Това, което обикновено забравяме е, че дебатът е за целия бюджет на ЕС, де факто – за бъдещето на ЕС“, каза вицепремиерът.  

Според него разговорът за многогодишната финансова рамка и най-вече за ОСП трябва да е част от дебата за бъдещето на Европа. 

„Това не прави задачата по-проста, а по-сложна“, каза Дончев и добави: „ Трябва да се научим да гледаме с очите на другите, които са от двете страни на масата. Този път ситуацията е по-сложна и в границите на нетните бенефициенти ще има и други подгрупи“. 
 
Вицепремиерът обърна внимание на 5-те сценария за развитие на ЕС и отбеляза, че пречупени през ОСП, само един предполага повече пари за ОСП. 
 
„Трябва да си свършим работата и на национално, и на европейско ниво. Трябва да текат достатъчно такива дискусии, за да могат всички страни да си стиковат позициите“, заключи Томислав Дончев.  
 
Експертът по ОСП Алън Матюс (вдясно) и представителят на Европейската комисия Иман Буут разговарят преди началото на конференцията. 
 
 
Предстои представителите на Франция, Ирландия, Полша и Испания да представят своите позиции пред гостите на форума, а след това и анализаторът Алън Матюс ще изнесе своята презентация.