В дните до 13 април се очакват средни температури, близки до нормите за първата половина на месец април. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
 
Благоприятните топлинни условия и наличните много добри почвени влагозапаси ще ускорят темповете в развитието на земеделските култури. 
 
При пшеницата и ечемика ще се увеличава делът на посевите, встъпили във фаза вретенене. При маслодайната рапица ще преобладава фаза бутонизация, а на места в южните райони на страната – и начало на цъфтеж. 
 
При овощните култури ще протичат фазите: разпукване на пъпките, цветен бутон и цъфтеж, а при лозата – разпукване на пъпките и начало на разлистване. 
 
 
При засетите в агротехнически срок посеви със слънчоглед ще се наблюдават фазите поникване и начало на листообразуване.
 
По-подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - сеитбата на слънчоглед в Северна България, подготовка на площите и сеитба на царевица в Южна България и равнинните райони на страната, внасяне на хербициди и следцъфтежни пръскания при овощните култури, ще има през втората половина на периода, когато се очаква относително сухо време.
 
 
През периода се извършват наблюдения на земеделските култури за поява и вредоносна дейност от икономически важни неприятели и болести – при есенните култури – обикновена житна пиявица, вредна житна дървеница, брашнеста мана, септориози; при посевите с маслодайна рапица - рапичен цветояд, при лозата – екскориоза и др.