Търговията с овче и агнешко месо в ЕС продължава да изпитва трудности през 2017 г. Забележим е спадът в продажбите, сравнено с година по-рано, съобщава meatinfo.ru. 

Животновъд: Страната ни трябва да работи за развитие на пазарите


Пазарът сякаш се бори както с ограничените доставки, така и с отсъствието на търсене, което провокира тревога у овцевъдите и води до забавяне на развитието на сектора. Тази ситуацията се забелязва на европейския пазар въпреки провежданите от ЕС рекламни кампании. Овчето месо продължава да губи своята конкурентоспособност, сравнено с други видове месо.

Франция, Испания и Великобритания са основните пазари-потребители на агнешко месо в ЕС.

Във Франция през тази година обемът на търговията се е понижил с почти 2%. В Испания за първите четири месеца на 2017 г. сделките са се намалили с 10% спрямо година по-рано. Производството на месо от овце в Испания в същото време през този сезон е нараснало.

Пазарът на агнешко месо във Великобритания е в най-лошо състояние, сравнено с другите видове месо. Обемът на търговията на английските ферми през тази година, до 18 юли, е свит с 13%, сравнено с миналата година.