През юни 2017 г.  в света ще има рекордни запаси от зърнени култури, съобщи zol.ru. Това гласи прогнозата на международната организация по прехрана и земеделие (ФАО).

Банкери вещаят ниски цени на зърното догодина

Според експертите от началото на текущата стопанска година прогнозите за световното производство на зърно непрекъснато се подобряват и към момента те очакват, че в резултат на това крайните запаси от зърно ще се увеличат до 670 млн. тона. Това е с 1,4% повече спрямо сезон 2015/16 г. 

Запасите от пшеница може да достигнат ново рекордно ниво от 238,5 млн. тона, като най-голямо увеличение се очаква в Китай, САЩ и Русия. Глобалните запаси от фуражно зърно също ще нараснат до 261 млн. тона, като силния ръст на запасите в САЩ се очаква да компенсира прогнозираните по-малки запаси в Китай. Спад до 171 млн. тона се прогнозира в запасите от ориз.
 
Прогнозата за глобалното производство на зърнени култури през 2016 година беше увеличена с 1,7% до 2,57 млн. тона, достигайки производствения обем от предходната стопански година, като се очакват рекордни реколти от царевица и ориз.
 
 
Ниските цени които ще се задържат и през 2017 година се очаква да доведат до намаляване на обработваемите площи с пшеница в САЩ, докато увеличение на площите може да има в Русия, Украйна, Индия и Пакистан.
 
Очакванията за по-добра реколта от царевица в Бразилия и Аржентина, където сеитбената кампания е в разгара си, са свързани с благоприятните климатични условия в тези страни.
 
 
По последни данни в Южна Америка се очаква увеличение на посевните площи с царевица с 1/3 спрямо предходната стопанска година, което дава основание на специалистите да смятат, че водещите страни там ще възстановят производството си след засушаването през 2016 година.
 
През ноември индексът на продоволствените цени, измерван от ФАО бележи минимален спад спрямо октомври с 0,4% до 171,3 пункта. Причина за това е поевтиняването на захарта, което не можа да бъде компенсирано от поскъпването на палмовото масло.