Готови сме не на протест, готови сме да се вдигнем на въстание заради промените в Наредба 2, каза пред Фермер.БГ животновъдът Георги Николов.
 
 
Според новите изисквания всеки месец фермерите трябва да дават по две проби от произведенето мляко.
 
 
„Това било европейско изискване, съгласен съм, досега обаче това нещо се правеше на място в мандрите“, коментира Николов.  
 
Според него фермерите нямат време да ходят няколко пъти да представят пробите от млякото, а това ще се отрази и на джоба им.
 
„Ако искам да занеса пробата, трябва да дам 100 лева за бензин, да платя 37 лева за извършване на самата проба и да се върна обратно. Ако пробата се окаже некачествена, трябва да отида втори пъти и така, докато се приеме, а накрая просто ще спрат да ми изкупуват млякото. Това е поредната глупост на държавните чиновници. Според мен това е престъпление за българския фермер“, категоричен е животновъдът. 
 
 
Николов обясни, че и той като много други животновъди, няма работници и е сам в работата си. По думите му времето за животновъдите е изключително ценно и е невъзможно хората да оставят работата си, за да пътуват до София няколко пъти в месеца.
 
„Това е и голям разход. На година ще ми трябват 3 000 - 4 000 лева, за да правя пробите. Накрая се оказва, че трябва да работя само за тях“, каза той.
 
По думите му животновъдите са много недоволни и този път няма да оставят нещата просто така.
 
 
„Трябваше по някакъв начин да ни извикат и да ни обяснят новите изисквания. Събрание се е състояло, но ние научаваме по-късно за него. На него са присъствали 15 доктори и двама фермери. Никой не извика нас - животновъдите и затова сега ще протестираме“, категоричен е Николов.