Кандидатствам по мярка 214, но вече не искам държавата да ми помага, искам да не ми пречи. Това каза Милко Молов, дългогодишен производител на био арония.
 
 
Фермерът започва отглеждането на културата преди 20 години, но най-голямата пречка си остава пазарът. 
 
"Био аронията се продава на ковенционални цени - за прекупвачите разлика няма. Ако килограм ковенционална арония е 1,20 лв., био аронията се търгува на същата", обясни производителят. 
 
 
Молов разказа, че освен разправиите, забавените плащания и трудното реализиране на продукцията среща проблеми с брането и предварителните трудови договори.
 
"Всички берачи трябва да бъдат осигурени от работодателя, а тези договори са направени така, че берачът може да дойде на работа и да не свърши нищо, а накрая на „работния" ден, да му платиш 25 лв.", коментира той. 
 
Според него това смазва малките производители, но се отразява много лошо и на големите, защото за да са изрядни документите на едно стопанство, което има 100 берачи, са необходими още няколко души, които да се занимават изцяло с попълването на тези договори. 
 
Въпреки трудностите аронията се гледа много лесно и издържа до -30 градуса. По думите му най-големият враг на културата са птиците и мъхнатите бръмбари, няма болести или други неприятели.  
 
„Аронията може да се оформи като храст или като дърво. Въпреки студоустойчивостта й не бива да се засажда в котловини, където студените въздушни маси се задържат за по-дълго време“, заключи Молов.