Имаме много проблеми със застраховането. Преди двадесетина дни до нас стана пожар. Успяхме да го спрем на един метър преди да прескочи в двора. Нито една застрахователна компания не иска да застрахова оранжерии. Няма застраховател, който да има офис в Пазарджик, до който да не сме пуснали запитване. Това заяви за Фермер.БГ зеленчукопроизводителят Неделчо Благов.

Оранжериен производител: Нашата продукция трябва да се продава на нашия пазар

Той има няколкостотин квадратни метра оранжерии в Пазарджишко, в които отглежда зеленчуци. Определя ситуацията като изключително неприятна. Застрахователите му отказват с обяснението, че застраховането на оранжерии е прекалено рисково.

400 лв. струва само найлонът за 200 кв. метра оранжерия. Ако пожарът беше прехвърлил, щеше да изгори всичко. Тогава трябваше пак да инвестираме немалко пари, допълва зеленчукопроизвоидтелят.

„Оградата ни е от бетонови колове и мрежа. Пожарът си минаваше през плевелите и дърветата. Всичко стана много бурзо - за 20 минути пламъците стигнаха до нашия имот. Добре, че дойде втора пожарна и започна да гаси двора. Пожарникарите видяха накъде се насочва огънят и го пресякоха“, разказва още Благов.

По думите му застрахователите нехаят. Това го кара и да не бърза с новите оранжерии, които планира да прави.

„Искам да направя още 4 дка оранжерии и да оставя декар за хладилни камери и манипулационна зала, да се подготвя продукцията за пазара, защото все пак излиза мръсна. Когато е пръскана, трябва да се забърше и да се подреди, за да има добър търговски вид“, казва Благов.

Ако стане някакъв инцидент обаче, тази инвестиция, която ще възлиза на около 200 000 евро, може да отиде на вятъра, защото „няма кой да ти поеме някакви рискове“.

Въпреки неблагоприятните обстоятелства и отказа на застрахователите Неделчо Благов вижда бъдещето си в земеделието.

„Отказване няма. При нас такава дума отказване, връщане назад не съществува. Знаем само една посока – напред“, категоричен е той.